Page 113 - mag_45
P. 113
της Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
113
θετικό είναι πως μεταβολίζεται πιο αργά απ’ Βιβλιογραφία
ό,τι η κοινή ζάχαρη αλλά σε επίπεδο θερμί- 1. Lustig, R., Schmidt, L., Brindis, C., (2012).
δων, είναι το ίδιο. Public health: The toxic truth about sugar. Nature,
το σιρόπι σφενδάμου Vol. 482, pp 27–29
2. Aren, J., Van, H., (1991). Dietary energy density
Πρόκειται για το χυμό που προκύπτει από on using sugar alchohols as replacements for sugars.
δέντρα σφενδάμου στην Βόρειο Αμερική και The Nutrition Society, Vol.50(2), pp 383-390
τον Καναδά. Εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου 3. Hallfrisch, J., (1990). Metabolic effects of dietary
και μαγγανίου. Το αγνό σιρόπι είναι ιδιαίτε- fructose. The Federation of American Societies for
ρα ακριβό προϊόν και για τον λόγο αυτό δια- Experimental Biology, Vol.4 (9), pp 2652-2660
τίθεται αναμεμειγμένο με άλλες γλυκαντικές 4. Drewnowski, A., Bellisle, F., (2007). Liquid
calories, sugar, and body weight. American Society
ουσίες. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστι- for Clinical Nutrition, Vol. 85 (3), pp 651-661
κή και χαρίζει μια σιροπιαστή και πλούσια 5. Ruyter, C., Olthof, M., Seidell, J., Katan, M.,
γλυκιά αίσθηση σε ζύμες. Υψηλό σε περιε- (2012). A Trial of Sugar-free or Sugar-Sweetened
κτικότητα σουκρόζης, αλλά παρόλα αυτά Beverages and Body Weight in Children. The new
πιο υγιεινό από τη ζάχαρη. Περιέχει λιγότε- England Journal of Medicine, Vol. 367, pp 1397-
1406
ρες θερμίδες και υψηλότερη συγκέντρωση
ανόργανων συστατικών από το μέλι.