Page 109 - mag_45
P. 109
της Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Έτσι και η δημιουργία αυτού του άρθρου, σου ταιριάζει περισσότερο.
μιας και δεν γίνεται να μην έχεις ακούσει η ξυλιτόλη 109
ούτε μια φορά για τη βλαβερή επίδραση Χρησιμοποιείται ως φυσικό υποκατάστατο
της ζάχαρης, τόσο στο σωματικό μας βά- της ζάχαρης και βρίσκεται σε πολλά φρού-
ρος, όσο και στα δόντια μας, με την εμφάνι- τα και λαχανικά. Μπορεί να παραχθεί για
ση τερηδόνας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός παράδειγμα από βατόμουρα, δαμάσκηνα,
Υγείας (WHO) σύστησε αυστηρά τον περιο- καλαμπόκι, τη σημύδα. Έχει εξίσου γλυκιά
ρισμό στο μισό της κατανάλωσής της, τόσο γεύση με τη ζάχαρη και επειδή είναι ανθε-
της επιτραπέζιας, όσο και της «καμουφλαρι- κτική στη θερμότητα, μπορεί επίσης να χρη-
σμένης» μέσα στα επεξεργασμένα τρόφιμα. σιμοποιηθεί στην ζαχαροπλαστική. Σε τεστ
Για τους ενήλικες, το ποσοστό αυτό αντι- γεύσης αφήνει μια ήπια- όχι όμως δυσάρε-
στοιχεί σε 6-12 κοφτά κουταλάκια του γλυ- στη- επίγευση στα ζεστά και κρύα ροφήματα.
κού, που σημαίνει όση προσθέτουμε εμείς αν έχεις ευερέθιστο έντερο, ωστόσο, η
στη διατροφή μας, όπως στον καφέ ή στα κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να
γλυκά που φτιάχνουμε στο σπίτι, συν εκείνη προκαλέσει τυμπανισμό και διάρροια. Επί-
που είναι «κρυμμένη» στα τρόφιμα του εμπο- σης είναι εξίσου θερμιδογόνα με τη ζάχαρη,
ρίου. η σύσταση για τα παιδιά είναι να οπότε κατανάλωνέ την με μέτρο.
μην τρώνε πάνω από 6 κοφτά κουταλά- η σουκραλόζη
κια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Παρασκευάζεται από τη ζάχαρη μέσω μιας
Οι «γλυκατζήδες» τι θα κάνουμε λοιπόν; επεξεργασίας η οποία αλλάζει τη δομή του
Γιατί πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Πα- μορίου της. Η γλυκύτητά της ξεπερνά αυτήν
ρακάτω, λοιπόν, μερικοί αντικαταστάτες της της ζάχαρης κατά 600 φορές. Πωλείται σε
ζάχαρης- κρυσταλλικής και καστανής- με τυ- μορφή επιτραπέζιου γλυκαντικού. Επειδή εί-
χαία σειρά. Δοκίμασε και διάλεξε αυτόν που
ναι ανθεκτική στη θερμότητα, μπορεί επίσης