Page 109 - mag_45
P. 109

της Γεωργία Δουκοπούλου

                                                                                       Διαιτολόγος - Διατροφολόγος












































               Έτσι  και  η  δημιουργία  αυτού  του  άρθρου,         σου ταιριάζει περισσότερο.
               μιας και δεν  γίνεται να  μην έχεις  ακούσει          η ξυλιτόλη                                                109
               ούτε μια φορά για τη βλαβερή επίδραση                 Χρησιμοποιείται ως φυσικό υποκατάστατο
               της ζάχαρης, τόσο στο σωματικό μας βά-                της ζάχαρης και βρίσκεται σε πολλά φρού-

               ρος, όσο και στα δόντια μας, με την εμφάνι-           τα και λαχανικά. Μπορεί να παραχθεί για
               ση τερηδόνας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός                 παράδειγμα από βατόμουρα, δαμάσκηνα,
               Υγείας (WHO) σύστησε αυστηρά τον περιο-               καλαμπόκι, τη σημύδα. Έχει εξίσου γλυκιά
               ρισμό στο μισό της κατανάλωσής της, τόσο              γεύση με τη ζάχαρη και επειδή είναι ανθε-
               της επιτραπέζιας, όσο και της «καμουφλαρι-            κτική στη θερμότητα, μπορεί επίσης να χρη-
               σμένης» μέσα στα επεξεργασμένα τρόφιμα.               σιμοποιηθεί στην ζαχαροπλαστική. Σε τεστ
               Για τους ενήλικες, το ποσοστό αυτό αντι-              γεύσης αφήνει μια ήπια- όχι όμως δυσάρε-
               στοιχεί σε 6-12 κοφτά κουταλάκια του γλυ-             στη- επίγευση στα ζεστά και κρύα ροφήματα.
               κού, που σημαίνει όση προσθέτουμε εμείς               αν έχεις ευερέθιστο έντερο, ωστόσο, η

               στη διατροφή μας, όπως στον καφέ ή στα                κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να
               γλυκά που φτιάχνουμε στο σπίτι, συν εκείνη            προκαλέσει τυμπανισμό και διάρροια. Επί-
               που είναι «κρυμμένη» στα τρόφιμα του εμπο-            σης είναι εξίσου θερμιδογόνα με τη ζάχαρη,
               ρίου. η σύσταση για τα παιδιά είναι να                οπότε κατανάλωνέ την με μέτρο.
               μην τρώνε πάνω από 6 κοφτά κουταλά-                   η σουκραλόζη
               κια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα.                      Παρασκευάζεται από τη ζάχαρη μέσω μιας
               Οι «γλυκατζήδες» τι θα κάνουμε λοιπόν;                επεξεργασίας η οποία αλλάζει τη δομή του

               Γιατί πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Πα-            μορίου της. Η γλυκύτητά της ξεπερνά αυτήν
               ρακάτω, λοιπόν, μερικοί αντικαταστάτες της            της ζάχαρης κατά 600 φορές. Πωλείται σε
               ζάχαρης- κρυσταλλικής και καστανής- με τυ-            μορφή επιτραπέζιου γλυκαντικού. Επειδή εί-
               χαία σειρά. Δοκίμασε και διάλεξε αυτόν που
                                                                     ναι ανθεκτική στη θερμότητα, μπορεί επίσης
   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114