Page 110 - mag_45
P. 110

Γεωργία Δουκοπούλου
                                         ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ                                                                                        Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
                                                                                                                                                          Μ. +30 6947 426662
               όΙ ΑΝΤΙκΑΤΑσΤΑΤΕσ                                                                                                                      www.georgiadoukopoulou.gr
                 ÙËs   ζάχαρης!                                                                                                                   Ε. info@georgiadoukopoulou.gr







               να χρησιμοποιηθεί στην ζαχαροπλαστική. Η              τραπέζιου γλυκαντικού. Δεν είναι επικίνδυνη
               σουκραλόζη έχει ευχάριστη γεύση σε ζεστά              για την υγεία, εφόσον καταναλώνεται εντός
               και κρύα ροφήματα, αν και έχει αναφερθεί              των  προκαθορισμένων  ορίων.  Είναι  180
               ότι αφήνει μια μεταλλική επίγευση. Δεν με-            φορές  πιο γλυκιά  από τη  ζάχαρη.  Σε υψη-
               ταβολίζεται από τον οργανισμό για παραγω-             λές θερμοκρασίες χάνει τη γλυκύτητά της γι'
               γή ενέργειας και ως εκ τούτου δεν περιέχει            αυτό και δεν χρησιμοποιείται στη μαγειρική
               θερμίδες.                                             και ζαχαροπλαστική. Απορροφάται από τον
               η φρουκτόζη                                           οργανισμό, αλλά επειδή οι ποσότητες που

               Βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και σε ορι-               χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και ροφήματα
               σμένα λαχανικά. Η φρουκτόζη και η ζάχαρη              είναι μικρές, το θερμιδικό της περιεχόμενο
               έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Η φρου-             είναι αμελητέο.
               κτόζη όμως είναι σαφώς πιο υγιεινή επιλογή,           Σημείωση: δεν πρέπει να καταναλώνεται από

               γι’ αυτό και με μικρότερη ποσότητα μπορού-            άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία-
               με να έχουμε πιο γλυκιά γεύση. Η θερμιδική            πάθηση που ο οργανισμός δεν μπορεί να
               της απόδοση είναι 4 kcal / gr.                        διασπάσει την φαινυλαλανίνη, η οποία τότε
               η ασπαρτάμη                                           συσσωρεύεται στον οργανισμό με τοξικά
               Αυτή η τεχνητή γλυκαντική ουσία (συνδυα-              αποτελέσματα.
   110         σμός δύο αμινοξέων, της φαινυλαλανίνης                η σακχαρίνη

               και του ασπαρτικού οξέος), χρησιμοποιείται            Συνθετική γλυκαντική ουσία που περιέχει
               ευρέως στα αναψυκτικά με λίγες θερμίδες,              θείο και άζωτο. Πωλείται σε μορφή επιτρα-
               καθώς και σε διάφορα συσκευασμένα τρό-                πέζιου γλυκαντικού και συνήθως προστίθε-
               φιμα. Την βρίσκουμε συνήθως σε μορφή επι-             ται επίσης σε συσκευασμένα τρόφιμα και
                                                                     αναψυκτικά. Είναι 300 φορές πιο γλυκιά
                                                                     από τη ζάχαρη. Έχει μια ασυνήθιστα γλυκιά
                                                                     γεύση σε ζεστά και κρύα ροφήματα, με πι-
                                                                     κρή επίγευση. Είναι χωρίς θερμίδες, επειδή

                                                                     ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τη
                                                                     διασπάσει.
                                                                     η στέβια
                                                                     Είναι απόλυτα φυσική γλυκαντική ουσία, εκ-
                                                                     χύλισμα του ομώνυμου φυτού. Πωλείται σε

                                                                     κοκκοειδή, υγρή μορφή ή και σε ταμπλέτες.
                                                                     Συνιστάται στη μαγειρική και ζαχαροπλαστι-
                                                                     κή, μιας και είναι ανθεκτική σε υψηλές θερ-
                                                                     μοκρασίες, έως και 200 βαθμούς. Η γεύση
                                                                     της χαρακτηρίζεται ως καλή, τόσο σε κρύα
                                                                     όσο και σε ζεστά ροφήματα. Είναι 150 έως
                                                                     300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, με

                                                                     αποτέλεσμα να απαιτείται πολύ μικρή ποσό-
                                                                     τητα, χωρίς αυτή να προσφέρει θερμίδες.
   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115