Page 107 - mag_64
P. 107

της Μαρέν Σκαγιά





 Καλή          Επειδή ο οργανισμός σαν πολύπλοκος                    μυρό, το ξινό ή το πικρό. Ο Ιπποκράτης,






 Σαρακοστή!    μηχανισμός που είναι δεν χρειάζεται να                ο Πατέρας της Ιατρικής θεωρούσε πως

                                                                     όλες οι γεύσεις αν ληφθούν με μέτρο, θα
               στερείται των διατροφικών στοιχείων,
                                                                     μπορεί και να ενυπάρχει μια ισορροπία
               πόσο μάλλον σε μεγάλες χρονικές περι-
               όδους όπως είναι αυτή της Σαρακοστής.                 στην υγεία και να βρισκόμαστε μακρυά

               Αλλά τουναντίον χρειάζεται να εφοδιάζε-               όσο το δυνατόν από την ασθένεια.
               ται και να εμπλουτίζεται με όλα τα θρε-               Τι αποτέλεσμα θα δώσει λοιπόν η πα-
               πτικά στοιχεία, ώστε να φέρνει όλες τις               ραδοσιακή τοπική συνταγή όταν συνα-

               απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού                ντήσει νηστίσιμα υλικά τα οποία μάλιστα

               εις πέρας με επιτυχία.                                είναι μαχητές υπέρ του θυρεοειδούς
               Έτσι λοιπόν πέραν των φρούτων και των                 αδένα;
               λαχανικών χρειαζόμαστε να γευτούμε                    Μια πιο ελαφριά μεν, αλλά εξίσου νόστι-

               και το γλυκό, όπως άλλωστε και το αλ-                 μη γεύση!

               Παραδοσιακή Φρυγανιά Ζακύνθου χωρίς Ζάχαρη


               και χωρίς Γάλα, αλλά με όλη την γεύση!                                                                          107

               συστατικά:

               20 Φρυγανιές (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολικής ή ακόμη και χωρίς γλουτένη!)
               2 λίτρα Φυτικό Γάλα (1 λίτρο γάλα αμυγδάλου και 1 λίτρο Γάλα Καρύδας)
               1 φλ. τσαγιού ξυλιτόλη σημύδας (αν δε θέλουμε ούτε καστανή ζάχαρη ή στέβια)

               Κανέλα σε σκόνη

               240γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια (ή μπορεί να αντικατασταθεί με 1φλ. τσαγιού αλεύρι
               της αρεσκείας μας και 1 βανίλια Μαδαγασκάρης για το άρωμα)
               σιρόπι:

               2 ξύλα κανέλας / 6 στικ γαρύφαλα / 4 φλ. τσαγιού νερό / 2 φλ. τσαγιού ξυλιτόλη ή κα-

               στανή ζάχαρη


               εκτέλεση:

               Ενώ ξεκινάμε με το σιρόπι, όπου βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κα-

               τσαρόλα, απλώνουμε τις φρυγανιές σε ένα μέτριο ταψί της αρεσκείας μας. Αφού ετοι-
               μάσουμε το σιρόπι, το τραβάμε από τη φωτιά να κρυώσει λίγο πριν το ρίξουμε πάνω
               από τις φρυγανιές και κατόπιν την κανέλα. Ωστόσο ετοιμάζουμε την κρέμα με 2 λίτρα

               φυτικού γάλακτος (που μπορούμε να παρασκευάσουμε και μόνοι μας φρεσκότατο και

               χωρίς συντηρητικά από ότι ξηρούς καρπούς προτιμάμε: αμύγδαλα, φουντούκια, κάσι-
               ους, καρύδα, ακόμη και σόγια ή άλλα φασόλια.) Ρίχνουμε όλο το φυτικό γάλα σε μια
   102   103   104   105   106   107   108   109   110   111   112