Page 107 - mag_64
P. 107
της Μαρέν Σκαγιά
Καλή Επειδή ο οργανισμός σαν πολύπλοκος μυρό, το ξινό ή το πικρό. Ο Ιπποκράτης,
Σαρακοστή! μηχανισμός που είναι δεν χρειάζεται να ο Πατέρας της Ιατρικής θεωρούσε πως
όλες οι γεύσεις αν ληφθούν με μέτρο, θα
στερείται των διατροφικών στοιχείων,
μπορεί και να ενυπάρχει μια ισορροπία
πόσο μάλλον σε μεγάλες χρονικές περι-
όδους όπως είναι αυτή της Σαρακοστής. στην υγεία και να βρισκόμαστε μακρυά
Αλλά τουναντίον χρειάζεται να εφοδιάζε- όσο το δυνατόν από την ασθένεια.
ται και να εμπλουτίζεται με όλα τα θρε- Τι αποτέλεσμα θα δώσει λοιπόν η πα-
πτικά στοιχεία, ώστε να φέρνει όλες τις ραδοσιακή τοπική συνταγή όταν συνα-
απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού ντήσει νηστίσιμα υλικά τα οποία μάλιστα
εις πέρας με επιτυχία. είναι μαχητές υπέρ του θυρεοειδούς
Έτσι λοιπόν πέραν των φρούτων και των αδένα;
λαχανικών χρειαζόμαστε να γευτούμε Μια πιο ελαφριά μεν, αλλά εξίσου νόστι-
και το γλυκό, όπως άλλωστε και το αλ- μη γεύση!
Παραδοσιακή Φρυγανιά Ζακύνθου χωρίς Ζάχαρη
και χωρίς Γάλα, αλλά με όλη την γεύση! 107
συστατικά:
20 Φρυγανιές (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολικής ή ακόμη και χωρίς γλουτένη!)
2 λίτρα Φυτικό Γάλα (1 λίτρο γάλα αμυγδάλου και 1 λίτρο Γάλα Καρύδας)
1 φλ. τσαγιού ξυλιτόλη σημύδας (αν δε θέλουμε ούτε καστανή ζάχαρη ή στέβια)
Κανέλα σε σκόνη
240γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια (ή μπορεί να αντικατασταθεί με 1φλ. τσαγιού αλεύρι
της αρεσκείας μας και 1 βανίλια Μαδαγασκάρης για το άρωμα)
σιρόπι:
2 ξύλα κανέλας / 6 στικ γαρύφαλα / 4 φλ. τσαγιού νερό / 2 φλ. τσαγιού ξυλιτόλη ή κα-
στανή ζάχαρη
εκτέλεση:
Ενώ ξεκινάμε με το σιρόπι, όπου βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κα-
τσαρόλα, απλώνουμε τις φρυγανιές σε ένα μέτριο ταψί της αρεσκείας μας. Αφού ετοι-
μάσουμε το σιρόπι, το τραβάμε από τη φωτιά να κρυώσει λίγο πριν το ρίξουμε πάνω
από τις φρυγανιές και κατόπιν την κανέλα. Ωστόσο ετοιμάζουμε την κρέμα με 2 λίτρα
φυτικού γάλακτος (που μπορούμε να παρασκευάσουμε και μόνοι μας φρεσκότατο και
χωρίς συντηρητικά από ότι ξηρούς καρπούς προτιμάμε: αμύγδαλα, φουντούκια, κάσι-
ους, καρύδα, ακόμη και σόγια ή άλλα φασόλια.) Ρίχνουμε όλο το φυτικό γάλα σε μια