Page 103 - mag_67
P. 103

της Γεωργίας Δουκοπούλου

                                                                                     Διαιτολόγος - Διατροφολόγος








               παίζει προστατευτικό ρόλο έναντι στην                 – φροντίστε κάθε γεύμα σας να είναι

               απώλεια της οστικής μάζας. Σε περί-                   ισορροπημένο και να περιέχει τρόφιμα
               πτωση που τα συμπτώματα δε μας επι-                   ανεκτά από το γαστρεντερικό, από όσο

               τρέπουν κάποιο είδος οργανωμένης                      το δυνατόν περισσότερες ομάδες τρο-
               άσκησης, ακόμη και ένας εικοσάλεπτος                  φίμων. Να λαμβάνετε επαρκή ποσότη-

               περίπατος  3-5  φορές  την  εβδομάδα                  τα πρωτεΐνης, καθώς η κορτιζόνη συν-
               μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως ευερ-                 δέεται με μείωση της μυϊκής μάζας και

               γετικός.                                              αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
               3. Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο                      4. Η αυξημένη χοληστερόλη

               αίμα,                                                 φροντίστε να επιλέγετε άπαχο κρέας
               – αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και                     και γαλακτοκομικά, όταν είναι ανεκτά,

               προτιμήστε τα 3 κυρίως γεύματα (πρω-                  χαμηλά σε λιπαρά. Αποφεύγουμε το τη-
               ινό, μεσημεριανό, δείπνο) και 2 ενδιά-                γάνισμα και τα έτοιμα αρτοσκευάσμα-

               μεσα σνακ (δεκατιανό, απογευματινό).                  τα, όπως κρουασάν, μπισκότα και άλ-
               – περιορίστε τα γλυκά και άλλα απλά                   λες ζύμες, και προτιμούμε σπιτικά κέικ

               σάκχαρα όπως μέλι, μαρμελάδα, σακ-                    και κουλουράκια. Επιλέγουμε λιπαρά                        103
               χαρούχα αναψυκτικά, τα οποία προκα-                   ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα,

               λούν απότομη αύξηση των επιπέδων                      το σκουμπρί, που είναι πλούσια σε ω-3
               του σακχάρου.                                         λιπαρά οξέα.




















               Βιβλιογραφία
               1.     Geerling, Β., Smook, Α., Stockbrügger, R., Brummer, J., (1998). Comprehensive nutritional status in
               patients with long-standing Crohn disease currently in remission. The American Journal of Clinical Nutrition,
               Vol.67(5), pp 919–926
               2.     Griffiths, Α., Ohlsson, Α., Sherman, P., Sutherland, L., (1995). Meta-analysis of enteral nutrition as a
               primary treatment of active crohn's disease. Gastroenterology, Vol.108(4), pp1056-1067
               3.     Critch, J., Otley, A., King-Moore, A., Teitelbaum, C., Shashidhar, J., (2012). Use of Enteral Nutrition
               for the Control of Intestinal Inflammation in Pediatric Crohn Disease. Journal of Pediatric Gastroenterology and
               Nutrition, Vol.54(2), pp. 298–305
               4.     Sandborn, W.,.Feagan, Hanauer, B., Herbert, L., Löfberg, R., Modigliani, R., Present, D., Rutgeerts, P.,
               Schölmerich, J., Stange, E., Sutherland, L., (2002). A review of activity indices and efficacy endpoints for clinical
               trials of medical therapy in adults with Crohn's disease. Gastroenterology, Vol.122(2), pp 512-530
   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108