Page 100 - mag_67
P. 100
ΔΙΑΤροφή & υγεΙΑ
ΝΟΣΟΣ Crohn
Διαιτητικές προτάσεις
τε μία ελεύθερη και ισορροπημένη δια-
τροφή, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις
ομάδες τροφίμων (δημητριακά, φρού-
τα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, άπαχο
κρέας).
Τα λιπαρά και τα τηγανητά τρόφι-
μα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο
το δυνατόν περισσότερο. Συνάμα
προσπαθήστε να:
• Μην κάνετε γρήγορα πολλές αλ-
λαγές!
Αν θέλετε να βάλετε καινούργιες τρο-
φές στο διατροφολόγιό σας, κάντε το
σταδιακά ώστε να δείτε ποια εντείνει
τις ενοχλήσεις και ποια όχι.
100 Ποιες τροφές να αποφεύγετε: • Μην αφήνετε τον οργανισμό σας
Τα παρακάτω δεν προκαλούν τα συ- να αφυδατωθεί.
μπτώματα, αλλά επιδεινώνουν τις ενο- Πίνετε πολύ νερό, αλλά αποφύγετε
χλήσεις: καφέ, αναψυκτικά, τσάι και κάθε ρόφη-
- Αλκοολούχα ποτά (κοκτέιλ, μπύρα, μα και ποτό με πολλή ζάχαρη.
κρασί)
- Μαγιονέζα, μαργαρίνη, έλαια
- Αναψυκτικά
- Καφές, τσάι, σοκολάτα
- Γάλα, τυρί, γιαούρτι (εάν η νόσος
του Crohn συνδυάζεται με δυσανεξία
στη λακτόζη)
- Τηγανητά
- Ωμά λαχανικά και φρούτα
- Κόκκινο κρέας
- Καυτερά φαγητά
- Προϊόντα ολικής άλεσης
Σε κατάσταση ύφεσης
πρέπει να προσπαθείτε να καταναλώνε-