Page 102 - mag_67
P. 102

ΔΙΑΤροφή & υγεΙΑ


                  ΝΟΣΟΣ Crohn


                      Διαιτητικές προτάσεις



               οι κρίσεις και, τέλος, να αντικαθίστα-                ελέγξετε την περιεκτικότητά τους σε

               νται οι θρεπτικές απώλειες λόγω της                   νάτριο.
               νόσου. Η κορτιζόνη χορηγείται στους                   2. Οστεοπόρωση, λόγω μειωμένης

               ασθενείς που έχουν πιο βαριά μορφή                    απορρόφησης του ασβεστίου από το
               της νόσου, η οποία όμως έχει τα εξής                  έντερο

               συνεπακόλουθα:                                        – καταναλώστε 3 μερίδες γαλακτοκο-
               1. Παρουσία οιδήματος, δηλαδή                         μικών ημερησίως, μόνο σε περίπτωση

               κατακράτησης υγρών                                    που τα γαλακτοκομικά είναι ανεκτά από
               – προσπαθήστε να μην προσθέτετε                       το γαστρεντερικό σύστημα. Ως μερίδα

               αλάτι κατά το μαγείρεμα ή κατά την κα-                υπολογίζεται το ένα ποτήρι γάλα ή αμυ-
               τανάλωση του φαγητού. Προτιμήστε τη                   γδαλόγαλα, το 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή

               χρήση μυρωδικών και μπαχαρικών που                    30γρ πλήρες τυρί, κατά προτίμηση κί-
               δεν επηρεάζουν τα συμπτώματά σας,                     τρινο. Ωστόσο, πέρα από τα γαλακτο-

               προκειμένου να βελτιώσετε τη γεύση                    κομικά υπάρχουν και άλλες καλές πηγές
               στο φαγητό σας και να μην επιθυμείτε                  ασβεστίου, όπως τα ψάρια και οι ξηροί
   102         αλάτι.                                                καρποί.

               – αποφύγετε την κατανάλωση αλμυρών                    –σε περιόδους έξαρσης της νόσου, τα

               τροφίμων όπως ελιές, παστά, αλλαντι-                  περισσότερα από τα παραπάνω τρόφι-
               κά, τρόφιμα σε κονσέρβα και αλμυρά                    μα είναι απαγορευμένα λόγω της αύξη-

               τυριά.                                                σης των κενώσεων και του κοιλιακού
               – δώστε προσοχή σε τρόφιμα που περι-                  άλγους που προκαλούν. Γι’ αυτό κρίνε-

               έχουν αρκετό «κρυμμένο» αλάτι όπως                    ται απαραίτητη η λήψη κάποιου σκευά-
               το ψωμί, οι φρυγανιές, τυποποιημένα                   σματος ασβεστίου. Συμβουλευτείτε το

               κέικ και μπισκότα.                                    γιατρό σας για να σας προτείνει το κα-
               – μελετήστε πάντα τις ετικέτες τυπο-                  τάλληλο σκεύασμα.

               ποιημένων τροφίμων προκειμένου να                     – ασκηθείτε! Η άσκηση φαίνεται να
   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107