Page 102 - mag_67
P. 102
ΔΙΑΤροφή & υγεΙΑ
ΝΟΣΟΣ Crohn
Διαιτητικές προτάσεις
οι κρίσεις και, τέλος, να αντικαθίστα- ελέγξετε την περιεκτικότητά τους σε
νται οι θρεπτικές απώλειες λόγω της νάτριο.
νόσου. Η κορτιζόνη χορηγείται στους 2. Οστεοπόρωση, λόγω μειωμένης
ασθενείς που έχουν πιο βαριά μορφή απορρόφησης του ασβεστίου από το
της νόσου, η οποία όμως έχει τα εξής έντερο
συνεπακόλουθα: – καταναλώστε 3 μερίδες γαλακτοκο-
1. Παρουσία οιδήματος, δηλαδή μικών ημερησίως, μόνο σε περίπτωση
κατακράτησης υγρών που τα γαλακτοκομικά είναι ανεκτά από
– προσπαθήστε να μην προσθέτετε το γαστρεντερικό σύστημα. Ως μερίδα
αλάτι κατά το μαγείρεμα ή κατά την κα- υπολογίζεται το ένα ποτήρι γάλα ή αμυ-
τανάλωση του φαγητού. Προτιμήστε τη γδαλόγαλα, το 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή
χρήση μυρωδικών και μπαχαρικών που 30γρ πλήρες τυρί, κατά προτίμηση κί-
δεν επηρεάζουν τα συμπτώματά σας, τρινο. Ωστόσο, πέρα από τα γαλακτο-
προκειμένου να βελτιώσετε τη γεύση κομικά υπάρχουν και άλλες καλές πηγές
στο φαγητό σας και να μην επιθυμείτε ασβεστίου, όπως τα ψάρια και οι ξηροί
102 αλάτι. καρποί.
– αποφύγετε την κατανάλωση αλμυρών –σε περιόδους έξαρσης της νόσου, τα
τροφίμων όπως ελιές, παστά, αλλαντι- περισσότερα από τα παραπάνω τρόφι-
κά, τρόφιμα σε κονσέρβα και αλμυρά μα είναι απαγορευμένα λόγω της αύξη-
τυριά. σης των κενώσεων και του κοιλιακού
– δώστε προσοχή σε τρόφιμα που περι- άλγους που προκαλούν. Γι’ αυτό κρίνε-
έχουν αρκετό «κρυμμένο» αλάτι όπως ται απαραίτητη η λήψη κάποιου σκευά-
το ψωμί, οι φρυγανιές, τυποποιημένα σματος ασβεστίου. Συμβουλευτείτε το
κέικ και μπισκότα. γιατρό σας για να σας προτείνει το κα-
– μελετήστε πάντα τις ετικέτες τυπο- τάλληλο σκεύασμα.
ποιημένων τροφίμων προκειμένου να – ασκηθείτε! Η άσκηση φαίνεται να