Page 85 - mag_09
P. 85
Πανετόνε
(Χριστόψωμο ...από την Ιταλία)
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Διαλύουμε τη μαγιά
στο νερό προσθέτοντάς τη στο αλεύρι με τη ζάχαρη και τα
χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το υπό-
• 350 γρ. αλεύρι δυνατό λοιπο αλεύρι. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 45’
• ½ κουτ. γλ. αλάτι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέσα σε μια πλαστική σα-
• 1 κύβος φρέσκια μαγιά κούλα. Προσθέτουμε τους κρόκους, τις βανίλιες, το ξύσμα
• 3 κουτ. σ. νερό (χλιαρό) λεμονιού και ανακατεύουμε. Μετά προσθέτουμε το βού-
• 70 γρ. ζάχαρη άχνη τυρο, Ζυμώνουμε για 10’ και αφήνουμε το ζυμάρι μας να
• 2 αυγά (ολόκληρα) ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί για 2 ώρες. Πιέζουμε το
• 2 κρόκοι αυγών ζυμάρι με τις γροθιές μας, το ξανασκεπάζουμε και το αφή-
νουμε για άλλη μια ώρα. Πιέζουμε πάλι το ζυμάρι με τις
• 2 βανίλιες γροθιές μας. Το αναποδογυρίζουμε πάνω σε αλευρωμένο
• Ξύσμα από 1 λεμόνι πάγκο. Ανακατεύουμε τις σταφίδες και τις ψιλοκομμένες
• Ψιλοκομμένες φλούδες πορτο- φλούδες πορτοκαλιού με λίγο αλεύρι για να μην κολλή- 85
καλιού και μανταρινιού σουν μεταξύ τους και τις προσθέτουμε στο ζυμάρι μας.
Ζυμώνουμε και πάλι για 2-3 λεπτά με αλευρωμένα χέρια.
Φτιάχνουμε το ζυμάρι μας και το τοποθετούμε σε φόρμα
πανετόνε ή σε στρογγυλή βουτυρωμένη φόρμα. Με κο-
φτερό μαχαίρι σταυρώνουμε το ζυμάρι μας, το σκεπάζου-
με με υγρό πανί και το αφήνουμε πάλι να διπλασιαστεί.
Το πανί δεν πρέπει να ακουμπά το ζυμάρι. Θερμαίνου-
με το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λιώνουμε λίγο βού-
τυρο και αλείφουμε την επιφάνεια του ζυμαριού μας.
Στο κέντρο του σταυρού, βάζουμε ένα μικρό
κομμάτι βούτυρο και ψήνουμε για 10-12’.
Όταν το πανετόνε αρχίσει να ξανθαίνει
χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180
βαθμούς και ψήνουμε για περίπου
35’. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι μεσ'
το πανετόνε, θα πρέπει να βγεί
στεγνό. Το βγάζουμε απ'
το φούρνο για 5' και
προσεκτικά από
τη φόρμα του.
Το αφή-
νουμε να
κρυώσει.