Page 81 - mag_09
P. 81

ΣΥΝΤΑΓΕΣ


             Φτάσανε και τα Χριστούγεννα και να... Τι να φτιά-
             ξουμε να χαρούν οι δικοί μας άνθρωποι! Πρέπει
             ...ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ε! μα!

             Εδώ που μας φτάσανε είναι ο βασικότερος  παρά-
             γοντας. Καταρχήν την γαλόπουλα αν θέλετε μπο-
             ρείτε να την αντικαταστήσετε με κοτόπουλο. (Αν
             συνεχίσουμε έτσι θα την αντικαταστήσουμε και με

             ...ορτύκι). Αλλά  λέω  να  σταματήσω  την  γκρίνια                        Ηλίας
             γκρρρρρρρ! Να κάνουμε και καμιά δουλειά.
                                                                                       Σέντρης


               Υλικά:
               • 1 γαλόπουλα περίπου 3,5 κιλά                                          Executive Chef και
                                                                                       σύμβουλος Γαστρονομίας
               • 3 κουταλιές σούπας μαντζουράνα ξερή                                   Από πολύ μικρή ηλικία
               • 3 κουταλιές σούπας δενδρολίβανο ξερό                                  ο Ηλίας Σέντρης
               • 3 κουταλιές σούπας θυμάρι ξερό                                        ξεκίνησε

               • 3 κουταλιές σούπας βασιλικό ξερό                                      το γαστρονομικό ταξίδι
                                                                                       με αφετηρία και έμπνευ-
               • 3 κουταλιές σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
 Γαλόπουλα με βότανα   • ξύσμα από 2 λεμόνια και το χυμό τους                          ση από την μητέρα του
                                                                                       που του έδωσε
               • 2 κουταλιές αλεύρι
                                                                                       τις βάσεις
               • Λίγο λάδι • Αλάτι ψιλό • Αλάτι χοντρό • Πιπέρι
                                                                                       για την γεύση
 και λεμόνι στο φούρνο  Τρόπος χαλαρής παρασκευής:                                     μα κυρίως την αγάπη                      81
                                                                                       για το καλό φαγητό!
               1.  Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα ξερά βότανα, το
                                                                                       Η εμπειρία του
                  σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το αλεύρι, αλάτι ψιλό, πιπέρι
                  και τα ανακατεύουμε καλά.
                                                                                       σε μεγάλα εστιατόρια,
               2.  Παίρνουμε την γαλόπουλα και με ένα φλογιστό καίμε τα                αποκτήθηκε τόσο
                  πούπουλα, αν έχουν.                                                  catering όσο και
               3.  Μετά ανασηκώνουμε την πέτσα της γαλοπούλας προσεχτι-                σε ξενοδοχεία διεθνών
                  κά, ίσα ώστε να χωρέσει το μείγμα μας, το κάνουμε σε όλα             ομίλων στην Ελλάδα
                  τα σημεία που μπορούμε. Πουδράρουμε και μέσα. Προ-                   και στο εξωτερικό.
                  σθέτουμε το χυμό λεμονιού. Λαδώνουμε την γαλόπουλα                   Η υπομονή, η συνεργα-
                  από έξω, πουδράρουμε το μείγμα με το χοντρό αλάτι και το
                  τρίβουμε λίγο.                                                       σία, ο πειραματισμός,
               4.  Σε ταψί βάζουμε το πουλί και ψήνουμε στους 160° για περί-           η φαντασία,
                  που 3 ώρες  (ανάλογα το φούρνο).                                     η συνεχής μάθηση
               Για το κοτόπουλο απλά διαιρείτε χαλαρά την συνταγή στα 2.               κι ενημέρωση,
                                                                                       η αναζήτηση
               Tip: Με θερμόμετρο ψησίματος η γαλόπουλα πρέπει να φτά-                 νέων τεχνικών και υλικών
               σει την θερμοκρασία των 85°. Το θερμόμετρο θα το τοποθετή-              αποτελούν ένα από τα
               σετε στο πιο παχύ μέρος χωρίς να πιάσει κόκαλο.                         συστατικά της επιτυχίας
               Tip: Μπορείτε να το μαρινάρετε μια μέρα πριν για ενίσχυση               Αλλά το βασικότερο
               της γεύσης.
                                                                                       είναι η αγάπη
                                                                                       για το φαγητό.

               Καλά Χριστούγεννα


               Και μην ξεχνάτε πάντα
               Χ Α Λ Α Ρ Α
                                                        HÏ›a˜ ™¤ÓÙÚ˘
   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86