Page 83 - mag_09
P. 83

ΠΑΡΑΔΟΣΊΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







               Χριστόψωμο







              • 6 κιλά αλεύρι
              • 1200γρ. ζάχαρη

              • 1 ποτήρι λάδι                                                      Αυθεντική συνταγή
              • μαγιά • 2-3 ξυλάκια κανέλα

              • 1 ποτήρι πορτοκάλι • σουσάμι                                              Μυκόνου
              • σταφίδες ξανθές • 1 ποτήρι κονιάκ
              λίγα καρύδια άσπαστα


              Αποβραδίς ετοιμάζουμε προζύμι με το μισό αλεύρι, λίγο νεράκι και τη μαγιά. Βρά-

              ζουμε την κανέλα σε κατσαρολάκι με ένα φλυτζάνι νερό. Αφαιρούμε τα ξυλάκια της
              κανέλας, προσθέτουμε το κονιάκ και λιώνουμε στα υγρά τη ζάχαρη. Αδειάζουμε το
              αλεύρι σε λεκάνη. Προσθέτουμε το λάδι, το οποίο έχουμε προηγουμένως κάψει και
              το έχουμε αφήσει ελαφρώς να κρυώσει. Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε
              ζυμώνοντας καλά. Προσθέτουμε όλα τα υγρά. Συνεχίζουμε τη διαδικασία ζυμώματος
              τρίβοντας πολύ καλά το μίγμα. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη λίγο μεγαλύτερο από τη
              χούφτα μας, το ανοίγουμε λίγο και βάζουμε μέσα σταφίδες ξανθές. Το κλείνουμε σαν                                  83
              πουγγί και το γυρίζουμε ανάποδα. Φτιάχνουμε δύο μακρόστενα «χοντρά κορδόνια»
              με τη ζύμη και τα τοποθετούμε πάνω στο χριστόψωμο σε σχήμα σταυρού. Δίπλα μας

              έχουμε δύο πιάτα, ένα με νερό κι ένα με καθαρισμένο σουσάμι. Παίρνουμε ένα - ένα
              τα χριστόψωμα, περνάμε το πάνω τους μέρος από το νερό και μετά στο σουσάμι.
              Μπήζουμε στο κέντρο ένα άσπαστο καρύδι. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα ή ταψί κρα-
              τώντας απόσταση μιας παλάμης μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Τα κρατάμε σε
              χώρο ζεστό και σκεπασμένα (με κουβέρτα), ώστε να φουσκώσουν κανονικά. Μόλις
              «ανεβούνε» τα πάμε στον φούρνο.
              ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Για 22 μετρίου μεγέθους χριστόψωμα θα χρειαστούμε 5 κιλά αλεύρι
              (το μισό για προζύμι) και λίγη μαγιά. Τα υπόλοιπα υλικά αναλογικά. Στα 6 κιλά αλεύρι
              (τα 3 για προζύμι) βγάζουμε 26 χριστόψωμα, χρησιμοποιώντας 1.200 γρ. ζάχαρη, 1
              ποτήρι κονιάκ, 1 ποτήρι πορτοκάλι, κανέλα κ.λπ. κατ’ αναλογία.













                (Τη συνταγή τη πήραμε
                από τη «ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΗ
                ΜΑΓΕΡΙΚΗ» Ψηφίδες
                Πολιτισμού
                του Δημήτρη
                Ρουσουνέλου)
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88