Page 83 - mag_24
P. 83

από τη Γεωργία Δουκοπούλου

                                                                                     Διαιτολόγος - Διατροφολόγος














                                                                                         Θα ήταν παράλειψη,
               ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΆΤΆΝΆΛΏ-                ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ
               ΣΗ ΤΆΡΆΜΟΣΆΛΆΤΆΣ                    ΚΆΤΆΝΆΛΏΣΗ                            βέβαια, να μην πούμε
               & ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΛΆΙΟΛΆΔΟΥ               ΝΗΣΤΗΣΙΜΏΝ ΓΛΥΚΏΝ                     ότι κατά την διάρκεια
                                                                                         της νηστείας, έχουμε
               Η ταραμοσαλάτα είναι                Ο χαλβάς παρασκευάζε-                 μειωμένη πρόσληψη
               πλούσια σε μαγνήσιο, ψευ-           ται από το ταχίνι και είναι           σίδηρου και βιταμίνης
               δάργυρο, βιταμίνη Α και             τροφή υψηλής διατροφι-                Β12, που βρίσκονται
               D, φωσφόρο, νάτριο και              κής αξίας. Μία λεπτή φέτα             σε ελάχιστες ποσό-
               κάλιο. Έχει, όμως, υψηλή            χαλβά (60γρ), όμως, έχει              τητες στα τρόφιμα
               θερμιδική αξία, λόγω της            περίπου 300 θερμίδες.                 φυτικής προέλευσης.
               ανάμιξης ψωμιού και αρ-             Οπότε είναι και συνετό, ν’            Άτομα με προβλήματα
               κετού ελαιολάδου με τον             αποφεύγουμε τις προσμεί-              υγείας, αθλητές, εγκυ-
               ταραμά. Μία κουταλιά της            ξεις του και με άλλα συ-              μονούσες και όσοι
               σούπας μας παρέχει 100              στατικά, όπως η σοκολάτα              πάσχουν από κάποιο
               θερμίδες.                           ή οι ξηροί καρποί, διότι, αν          είδος αναιμίας, καλό
               Το ελαιόλαδο και οι ελιές,          και συνεχίζει να έχει υψηλή           θα είναι να αποφεύ-
               αν και αποτελούν μια ση-            διατροφική αξία, αυξάνο-              γουν τη νηστεία, του-
               μαντική πηγή καλών λι-              νται ακόμα περισσότερο οι             λάχιστον για διάστημα
               παρών οξέων και είναι               θερμίδες.                             μεγαλύτερο της μιας
               ωφέλιμα για την υγεία και           Το παστέλι και η σοκολάτα             εβδομάδας και θα είναι
               την καρδιά, δεν παύουν              υγείας είναι από τις κύρι-            απαραίτητο να συμβου-
               να προσφέρουν πολλές                ες πηγές λίπους και υδα-              λεύονται το γιατρό ή
               θερμίδες. 4-5 ελιές είναι           τανθράκων, γι’ αυτό καλό              και το διαιτολόγο τους,
               θερμιδικά ισοδύναμες με             είναι  να προτιμάμε  μικρές           πριν αποφασίσουν
               1 κουταλάκι του γλυκού              ποσότητες, δηλαδή μέ-                 να απέχουν από την
               ελαιόλαδο, που αποδίδει             χρι 50γρ. τη φορά και όχι             κατανάλωση ζωικών
               50 θερμίδες.                        πολύ συχνά.                           τροφίμων.




                                                         Βιβλιογραφία:
                                                         •   BENOIT,  F.,  Martin,  R.,  Watten,  R.,  (1965).  Changes  in
                                                            Body  Composition  During  Weight  Reduction  in  Obesity:
                                                            Balance  Studies  Comparing  Effects  of  Fasting  and  a
                                                            Ketogenic  Diet.  American  College  of  Physicians,  Vol.
                                                            63(4), pp. 604-612
                                                         •   Urbina,  E.,  Gidding,  S.,  Weihang,  B.,  Elkasabany,  A.,
                                                            Berenson, G., (1999). Association of fasting blood sugar
                                                            level, insulin level, and obesity with left ventricular mass
                                                            in healthy children and adolescents: The Bogalusa Heart
                                                            Study. American Heart Journal, Vol. 138 (1), pp. 122–127
                                                         •   Strokes, S., (1969). Fasting for Obesity. American Journal
                                                            of Nursing, Vol.69(4), pp 1-5
                                                         •   Capron, J., Delamarre, J., Dupas, J., Braillon, A., Degott,
                                                            D.,  Quenum,  C.,  (1982).  Fasting  in  obesity.  Digestive
                                                            Diseases and Sciences, Vol.27(3), pp 265-268
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88