Page 83 - mag_24
P. 83
από τη Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Θα ήταν παράλειψη,
ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΆΤΆΝΆΛΏ- ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ
ΣΗ ΤΆΡΆΜΟΣΆΛΆΤΆΣ ΚΆΤΆΝΆΛΏΣΗ βέβαια, να μην πούμε
& ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΛΆΙΟΛΆΔΟΥ ΝΗΣΤΗΣΙΜΏΝ ΓΛΥΚΏΝ ότι κατά την διάρκεια
της νηστείας, έχουμε
Η ταραμοσαλάτα είναι Ο χαλβάς παρασκευάζε- μειωμένη πρόσληψη
πλούσια σε μαγνήσιο, ψευ- ται από το ταχίνι και είναι σίδηρου και βιταμίνης
δάργυρο, βιταμίνη Α και τροφή υψηλής διατροφι- Β12, που βρίσκονται
D, φωσφόρο, νάτριο και κής αξίας. Μία λεπτή φέτα σε ελάχιστες ποσό-
κάλιο. Έχει, όμως, υψηλή χαλβά (60γρ), όμως, έχει τητες στα τρόφιμα
θερμιδική αξία, λόγω της περίπου 300 θερμίδες. φυτικής προέλευσης.
ανάμιξης ψωμιού και αρ- Οπότε είναι και συνετό, ν’ Άτομα με προβλήματα
κετού ελαιολάδου με τον αποφεύγουμε τις προσμεί- υγείας, αθλητές, εγκυ-
ταραμά. Μία κουταλιά της ξεις του και με άλλα συ- μονούσες και όσοι
σούπας μας παρέχει 100 στατικά, όπως η σοκολάτα πάσχουν από κάποιο
θερμίδες. ή οι ξηροί καρποί, διότι, αν είδος αναιμίας, καλό
Το ελαιόλαδο και οι ελιές, και συνεχίζει να έχει υψηλή θα είναι να αποφεύ-
αν και αποτελούν μια ση- διατροφική αξία, αυξάνο- γουν τη νηστεία, του-
μαντική πηγή καλών λι- νται ακόμα περισσότερο οι λάχιστον για διάστημα
παρών οξέων και είναι θερμίδες. μεγαλύτερο της μιας
ωφέλιμα για την υγεία και Το παστέλι και η σοκολάτα εβδομάδας και θα είναι
την καρδιά, δεν παύουν υγείας είναι από τις κύρι- απαραίτητο να συμβου-
να προσφέρουν πολλές ες πηγές λίπους και υδα- λεύονται το γιατρό ή
θερμίδες. 4-5 ελιές είναι τανθράκων, γι’ αυτό καλό και το διαιτολόγο τους,
θερμιδικά ισοδύναμες με είναι να προτιμάμε μικρές πριν αποφασίσουν
1 κουταλάκι του γλυκού ποσότητες, δηλαδή μέ- να απέχουν από την
ελαιόλαδο, που αποδίδει χρι 50γρ. τη φορά και όχι κατανάλωση ζωικών
50 θερμίδες. πολύ συχνά. τροφίμων.
Βιβλιογραφία:
• BENOIT, F., Martin, R., Watten, R., (1965). Changes in
Body Composition During Weight Reduction in Obesity:
Balance Studies Comparing Effects of Fasting and a
Ketogenic Diet. American College of Physicians, Vol.
63(4), pp. 604-612
• Urbina, E., Gidding, S., Weihang, B., Elkasabany, A.,
Berenson, G., (1999). Association of fasting blood sugar
level, insulin level, and obesity with left ventricular mass
in healthy children and adolescents: The Bogalusa Heart
Study. American Heart Journal, Vol. 138 (1), pp. 122–127
• Strokes, S., (1969). Fasting for Obesity. American Journal
of Nursing, Vol.69(4), pp 1-5
• Capron, J., Delamarre, J., Dupas, J., Braillon, A., Degott,
D., Quenum, C., (1982). Fasting in obesity. Digestive
Diseases and Sciences, Vol.27(3), pp 265-268