Page 85 - mag_55
P. 85

του Αλέξανδρου Λαμπρόπουλου

                                                                                     Alex Labropoulos

                                                                                                   Personal Trainer





               Κατά την διάρκεια της νηστείας λόγω της               περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμι-
               απουσίας ζωικών τροφών, δηλαδή του                    νών, θρεπτικών συστατικών και φυτικών
               κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊό-                 ινών. Πάντα και ακόμη περισσότερο όταν
               ντων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ορ-               γυμναζόμαστε και νηστεύουμε, θα πρέ-

               γανισμός  μας  γίνεται  πιο  ευάλωτος  στην           πει να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα
               κούραση. Κάποιες ομάδες ατόμων πρέπει                 σύνθετων υδατανθράκων (π.χ ψωμί ολι-
               να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές αν γυμνά-              κής αλέσεως).
               ζονται κατά την περίοδο της νηστείας.
                                                                     Πρωτεΐνες
               •      Ρίχνουμε τους ρυθμούς της άσκη-                Χωρίζονται σε ζωικές  πρωτεΐνες (κρέ-
               σης, καθώς ο οργανισμός δεν παίρνει την               ας, ψάρι, αυγά) και σε φυτικές πρωτεΐνες
               ίδια ποσότητα ενέργειας από τις τροφές.               (όσπρια, σκουροπράσινα λαχανικά, ξηροί
                                                                     καρποί).  Οι  τελευταίες,  οι  οποίες  περιέ-

               •      Προτιμάμε το περπάτημα, αντί για το            χονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής σε
               τρέξιμο που επιταχύνει επίσης τους χτύ-               περίοδο νηστείας, στερούνται κάποια συ-
               πους της καρδιάς, αλλά δεν καταπονεί το               στατικά (σίδηρο, βιταμίνη Β12) και για αυτό
               σώμα.                                                 ακριβώς το λόγο, άτομα τα οποία νηστεύ-
                                                                     ουν και γυμνάζονται θα πρέπει να είναι
               •      Ακούμε το σώμα σας και δεν ξεπερ-              ιδιαίτερα προσεκτικά ως προς τη σύνθεση                    85

               νάμε τα όρια, αφού η νηστεία αλλάζει το               της  διατροφής  τους.  Πρωτεΐνες  οι  οποί-
               μεταβολισμό και τις αντοχές του σώματος.              ες προέρχονται από ζωικές τροφές είναι
                                                                     πλήρεις αφού περιέχουν όλα τα απαραί-
               •      Προτιμάμε ασκήσεις αντοχής, παρά               τητα αμινοξέα (δομικοί λίθοι πρωτεϊνών),
               αεροβική γυμναστική. Οι ασκήσεις αντο-                ενώ οι φυτικές πρωτεΐνες στην πλειοψη-
               χής αποβάλλουν τις τοξίνες τους οργανι-               φία τους είναι ατελής πρωτείνες αφού δεν
               σμού βελτιώνοντας τη λειτουργία των λεμ-              περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
               φαδένων.


               Υδατάνθρακες                                          Λίπη

               Η  νηστεία  δεν  επηρεάζει  την  κατανάλω-            Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: κορεσμέ-
               ση υδατανθράκων. Αντιθέτως την ευνοεί.                να λίπη, τα οποία βρίσκονται στις ζωικές
               Οι  υδατάνθρακες  είναι  σημαντικοί αφού              τροφές, όπως βούτυρο και κόκκινο κρέ-
               παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό μας                  ας. Οι άλλες δύο κατηγορίες που αποτε-
               και τρέφουν τον εγκέφαλο. Χωρίζονται σε               λούν τα "υγιεινά" λίπη είναι τα μονοακό-

               απλούς και σύνθετους. Απλοί ονομάζονται               ρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο
               οι υδατάνθρακες οι οποίοι έχουν υποστεί               και τα πολυακόρεστα λιπαρά (σπόροι, ω-3
               επεξεργασία και έχουν απομακρυνθεί                    λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια). Κατά
               από αυτούς αρκετές ποσότητες βιταμινών                τη νηστεία παρουσιάζεται αυξημένη κατα-
               και μετάλλων π.χ μπισκότα, άσπρο ψωμί.                νάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
               Σύνθετοι, ονομάζονται οι υδατάνθρακες οι              Όπως ανέφερα και πιο πάνω, τα λίπη αυτά
               οποίοι δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και              θεωρούνται υγιεινά, καθώς μειώνουν τα
   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90