Page 83 - mag_55
P. 83
της Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
διαταραχές, όπως ο κοιλια- τις 11:00 ή μετά τις 17:00). ποσότητα βιταμίνης d από
κός τυμπανισμός και η δυ- Το υπόλοιπο 10% πρέπει τη διατροφή, προσπαθήστε
σκοιλιότητα. να προέρχεται από τη δια- από αύριο κιόλας να εντάξε-
Η έλλειψη της σημαντικής τροφή. Προκειμένου λοιπόν τε τις παρακάτω τροφές στα
αυτής βιταμίνης συνδέεται να λαμβάνεται μεγαλύτερη γεύματά σας:
και με την εμφάνιση κατά- οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D στα τρόφιμα:
θλιψης και τις έντονες δι- Ανά 100γρ φαγητού / μονάδες βιταμίνης d (IU)
ακυμάνσεις και εναλλαγές
στη συμπεριφορά και τη δι- • Χέλι 4700
άθεση. Δυστυχώς, στην πε- • Σαρδέλα φρέσκια 1500
ρίπτωση που το πρόβλημα • Ρέγκα φρέσκια 1000
εντοπιστεί σε έγκυες γυναί- • Σολομός κόκκινος 800
κες, τότε υπάρχει η πιθανό- • Σκουμπρί 500
τητα το έμβρυο να μην ανα- • Κολιός 500
πτύσσεται και να γεννηθεί • Ρέγκα κονσέρβα 225
με ραχίτιδα. • Τόνος κονσέρβα σε λάδι 200 83
• Κρόκος αυγού 196
τι να κάνω αν έχω • φρέσκο γάλα 225ml 100
έλλειψη βιταμίνης D;
Σύμφωνα με τις ισχύουσες Μακράν η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης d είναι το μου-
συστάσεις, ο οργανισμός ρουνέλαιο (1.360 IU σε μια κουταλιά της σούπας).
μας χρειάζεται από την ηλι- Επίσης, τα μανιτάρια πορτομπέλο περιέχουν 446 IU ανά 100
κία του 1 έτους έως τα 70 γραμμάρια, το κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά εμπλου-
μας 600 IU βιταμίνης d την τισμένο σε βιταμίνη d 126 IU και μια μερίδα 30 γραμμάρια
ημέρα, ενώ μετά τα 71 χρει- εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού ολικής 100 ΙU.
αζόμαστε 800 IU ημερησί- Βέβαια, να σημειωθεί πως από μόνη της η διατροφή είναι
ως. Το 90% θα πρέπει να πάρα πολύ δύσκολο να καλύψει υπάρχουσα έλλειψη, χωρίς
προέρχεται από την έκθεση τη βοήθεια ενός συμπληρώματος. Ο γιατρός σας είναι ο κα-
στον ήλιο (20’ την ημέρα με τάλληλος να σας συμβουλεύσει για τη σωστότερη αντιμετώ-
γυμνά χέρια και πόδια πριν πιση.
Βιβλιογραφία
•Holick, M.F., (2004). Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers and cardiovascular disease. The
American Journal of Clinical Nutrition, Vol.80, pp 1678-1688
•Moore, C., Murphy, M, Keast, R, Holick, MF., (2004). Vitamin D intake in the United States. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics,
Vol. 104(6), pp 980-983
•Parfitt, A., Gallagher, J., Heaney, R., Johnston, C., Neer, R., Whedon, G., (1982). Vitamin D and bone health in the elderly. The American Society
for Clinical Nutrition, Vol. 36(5), pp 1014-1031
•Robinson, J., Rigel,D., Amonette, R., (1997). Trends in sun exposure knowledge, attitudes, and behaviors: 1986 to 1996. Journal of the American
Academy of Dermatology, Vol. 37(2), pp 179–186