Page 83 - mag_55
P. 83

της Γεωργία Δουκοπούλου

                                                                                       Διαιτολόγος - Διατροφολόγος













               διαταραχές, όπως ο κοιλια-          τις 11:00 ή μετά τις 17:00).        ποσότητα βιταμίνης  d από
               κός τυμπανισμός και η δυ-           Το υπόλοιπο 10% πρέπει              τη  διατροφή,  προσπαθήστε
               σκοιλιότητα.                        να προέρχεται από τη δια-           από αύριο κιόλας να εντάξε-
               Η έλλειψη της σημαντικής            τροφή. Προκειμένου λοιπόν           τε τις παρακάτω τροφές στα

               αυτής βιταμίνης συνδέεται           να λαμβάνεται μεγαλύτερη            γεύματά σας:
               και με την εμφάνιση κατά-           οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D στα τρόφιμα:
               θλιψης και τις έντονες δι-          Ανά 100γρ φαγητού / μονάδες βιταμίνης d (IU)
               ακυμάνσεις  και  εναλλαγές
               στη συμπεριφορά και τη δι-                                       • Χέλι  4700
               άθεση. Δυστυχώς, στην πε-                        • Σαρδέλα φρέσκια  1500
               ρίπτωση που το πρόβλημα                              • Ρέγκα φρέσκια  1000

               εντοπιστεί σε έγκυες γυναί-                      • Σολομός κόκκινος    800
               κες, τότε υπάρχει η πιθανό-                                • Σκουμπρί   500
               τητα το έμβρυο να μην ανα-                                    • Κολιός   500
               πτύσσεται και να γεννηθεί                          • Ρέγκα κονσέρβα   225
               με ραχίτιδα.                             • Τόνος κονσέρβα σε λάδι   200                                          83
                                                                    • Κρόκος αυγού    196
               τι να κάνω αν έχω                             • φρέσκο γάλα 225ml    100
               έλλειψη βιταμίνης D;

               Σύμφωνα με τις ισχύουσες            Μακράν η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης d είναι το μου-
               συστάσεις,  ο  οργανισμός           ρουνέλαιο (1.360 IU σε μια κουταλιά της σούπας).
               μας χρειάζεται από την ηλι-         Επίσης, τα μανιτάρια πορτομπέλο περιέχουν 446 IU ανά 100

               κία του 1 έτους έως τα 70           γραμμάρια, το κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά εμπλου-
               μας 600 IU βιταμίνης d την          τισμένο σε βιταμίνη d 126 IU και μια μερίδα 30 γραμμάρια
               ημέρα, ενώ μετά τα 71 χρει-         εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού ολικής 100 ΙU.
               αζόμαστε 800 IU ημερησί-            Βέβαια, να σημειωθεί πως από μόνη της η διατροφή είναι
               ως. Το 90% θα πρέπει να             πάρα πολύ δύσκολο να καλύψει υπάρχουσα έλλειψη, χωρίς
               προέρχεται από την έκθεση           τη βοήθεια ενός συμπληρώματος. Ο γιατρός σας είναι ο κα-
               στον ήλιο (20’ την ημέρα με         τάλληλος να σας συμβουλεύσει για τη σωστότερη αντιμετώ-
               γυμνά χέρια και πόδια πριν          πιση.


               Βιβλιογραφία
               •Holick, M.F., (2004). Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers and cardiovascular disease. The
               American Journal of Clinical Nutrition, Vol.80, pp 1678-1688
               •Moore, C., Murphy, M, Keast, R, Holick, MF., (2004). Vitamin D intake in the United States. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics,
               Vol. 104(6), pp 980-983
               •Parfitt, A., Gallagher, J., Heaney, R., Johnston, C., Neer, R., Whedon, G., (1982). Vitamin D and bone health in the elderly. The American Society
               for Clinical Nutrition, Vol. 36(5), pp 1014-1031
               •Robinson, J., Rigel,D., Amonette, R., (1997). Trends in sun exposure knowledge, attitudes, and behaviors: 1986 to 1996. Journal of the American
               Academy of Dermatology, Vol. 37(2), pp 179–186
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88