Page 95 - mag_75
P. 95

της Δήμητρας Ξενάκη

                                                                                    PhD in Molecular & Structural
                                                                                                Chemistry of Foods






               λειτουργήσουν σε  συνέργεια  με  άλλες                μική ορμόνη που προκαλεί συστολή των
               ενώσεις που δρουν ενάντια στα  καρκι-                 αιμοφόρων αγγείων, η οποία διαφορετι-

               νικά κύτταρα.                                         κά, θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση
               ρεσβερατρόλη:  Αυτή βρίσκεται κυρίως                  του αίματος) και δεύτερον: γιατί βοηθάει

               στον φλοιό των σταφυλιών (και ως εκ                   στην αυξημένη παραγωγή του αγγειοδι-
               τούτου, επίσης, στο χυμό σταφυλιών και                ασταλτικού νιτρικού οξείδιου (μια ευερ-

               στο κόκκινο κρασί). Η ένωση αυτή, έδει-               γετική ένωση που προκαλεί χαλάρωση
               ξε κάποια καρδιοπροστατευτική δράση                   των αιμοφόρων αγγείων).

               in vitro, καθώς και ιδιότητες αντιαιμοπε-             Οι κυριότερες βιταμίνες και τα σημαντι-
               ταλικές και αντιοξειδωτικές. Πιθανόν λοι-             κότερα μέταλλα του σταφυλιού
               πόν, η προληπτική αντικαρκινική δράση                 Τα σταφύλια περιέχουν πολλά χρήσιμα

               που φαίνεται να εμφανίζουν τα σταφύλια                μέταλλα όπως  μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο,
               να οφείλεται ως ένα βαθμό στην ρεσβε-                 κάλιο, φώσφορο και πολύτιμες βιταμίνες

               ρατρόλη (έχει εξεταστεί ο πιθανός προλη-              όπως Θειαμίνη (Βιτ Β1), ριβοφλαβίνη (Βιτ
               πτικός ρόλος της ρεσβερατρόλης έναντι                 Β2) , πυριδοξίνη (Βιτ Β6), Βιταμίνη C, Βι-

               διαφόρων μορφών καρκίνου όπως είναι                   ταμίνη Α και Βιταμίνη Κ                                    95
               καρκίνος προστάτη και παχέος εντέρου).                ΣτΑφύΛΙΑ & ύγΕΙΑ
               Απαιτούνται οπωσδήποτε, περισσότερες

               οι μελέτες για τον καθορισμό της βιοδι-               Καρδιαγγειακή ύγεία
               αθεσιμότητας της ρεσβερατρόλης των                    Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους έχουν

               τροφίμων, αλλά για πιο ακριβή καθορι-                 δείξει μια θετική συμβολή της κατανά-
               σμό της δράσης της και των επιδράσεών                 λωσης χυμού κόκκινων σταφυλιών στην
               της στον ανθρώπινο οργανισμό.                         πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσε-

               Ο ρόλος της ρεσβερατρόλης σε χρόνια                   ων. Τα αποτελέσματα που παρατηρήθη-

               εκφυλιστικά νοσήματα έχει κινήσει το εν-              καν περιλαμβάνουν
               διαφέρον πολλών ερευνητών ενώ εξε-                    • βελτιωμένη λειτουργία  του ενδοθηλίου,
               τάζεται επίσης ο ρόλος της σε λοιμώξεις               καλύτερη ελαστικότητα ή ικανότητα των

               που οφείλονται σε ιούς ή σε μύκητες.                  τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων να
               Αναφέρεται επίσης, ότι η ρεσβερατρόλη                 διαστέλλονται και να συστέλλονται και

               συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου                    • αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότη-
               εγκεφαλικού, παρεμβαίνοντας και μετα-                 τας  του αίματος.

               βάλλοντας τον μοριακό μηχανισμό στα                   Σε διάφορες μελέτες, η κατανάλωση χυ-
               αιμοφόρα  αγγεία.  Αυτό  γίνεται  πρώτον:             μού σταφυλιών επέφερε επίσης  μείωση
               γιατί μειώνει τη δυνατότητα βλάβης  των               της οξείδωσης της LDL («κακής») χολη-

               αιμοφόρων αγγείων μέσω μείωσης της                    στερόλης και μείωση του σχηματισμού
               δραστικότητας της αγγειοτασίνης (συστη-               θρόμβων στο αίμα  (αυτά τα αποτελέσμα-
   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100