Page 94 - mag_75
P. 94

ΔΙΑΤΡοφή & υΓεΙΑ

                      Ας γνωριστούμε
                                 με τα

                            ΣΤΑΦΥΛΙΑ



               ταίριαζαν για καλλιέργεια σε κάθε τόπο,               Οι  κύριες ποικιλίες  σταφυλιού είναι: η
               οι προσπάθειες για την απόδοση του κα-                Ευρωπαϊκή (Vitis vinifera), οι Βορειο –

               λύτερου δυνατού φρούτου απαίτησαν                     αμερικάνικες  (Vitis  labrusca  και  Vitis
               μεγάλο χρονικό διάστημα.                              rotunndifolia) και ορισμένες Γαλλικές

               Αναφέρεται ότι τα φρέσκα σταφύλια δια-                παραλλαγές
               φοροποιηθήκαν και κατατάχθηκαν σε κα-                 ΚύρΙΑ ΣύΣτΑτΙΚΑ των ΣτΑφύΛΙων

               τηγορίες και ποικιλίες, προς το τέλος του             Ανθοκυανίνες: Είναι φαινολικές αντιο-
               19ου με αρχές του 20ου αιώνα, Σήμερα                  ξειδωτικές ενώσεις, στις οποίες οφεί-

               είναι πολύ δημοφιλή φρούτα και έχου-                  λεται και το χρώμα τους. Εκτός από την
               με περισσότερες πληροφορίες για αυτά.                 περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, καμία
               Όσον αφορά στις σταφίδες (αποξηραμένα                 άλλη σημαντική διαφορά δεν έχει παρα-

               σταφύλια), αφ’ ενός καταναλώνονται ως                 τηρηθεί μεταξύ κόκκινων και πράσινων
               έχουν, αφ’ ετέρου χρησιμοποιούνται σε                 σταφυλιών. Εξετάζονται επίσης πιθανές,

               πολλά παρασκευάσματα διατροφής.                       αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις και
               Δομή της ρώγας του φρούτου                            αντιμικροβιακές ιδιότητες των ανθοκυα-

   94          Κάθε ρώγα σταφυλιού έχει ημιδιαφανή                   νινών καθώς και ο ρόλος τους στην πρό-

               σάρκα και περιβάλλεται από ένα λείο                   ληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
               λεπτό φλοιό. Μερικές ρώγες περιέχουν                  φλαβονοειδή: Το σταφύλι περιέχει πολ-

               βρώσιμους σπόρους, ενώ άλλες δεν                      λά φλαβονοειδή, όπως κερσετίνη (ή κερ-
               έχουν καθόλου κουκούτσια. Το χρώ-                     κετίνη), μυρισετίνη, καμφερόλη, κατε-
               μα των φρούτων οφείλεται στην περι-                   χίνες, επικατεχίνες, προανθοκυανιδίνες

               εριεκτικότητά τους σε πολυ-φαινολικές                 και ανθοκυανίνες. Αυτές οι φαινολικές
               χρωστικές ουσίες. Οι ρώγες που είναι                  ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά,

               κόκκινες ή μωβ είναι πλούσιες σε αν-                  που βοηθούν στην εξουδετέρωση των
               θοκυανίνες, ενώ οι λευκές-πράσινες                    ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και
               περιέχουν περισσότερες τανίνες, και                   συνεπώς συμβάλλουν στην πρόληψη της

               ειδικότερα κατεχίνες. Είναι ενδιαφέρον,               εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων,
               ότι αυτές οι αντιοξειδωτικές ενώσεις                  και ίσως και στην πρόληψη ορισμένων

               βρίσκονται συμπυκνωμένες στον φλοιό                   μορφών καρκίνου και διάφορων άλλων
               και τους σπόρους!                                     χρόνιων παθήσεων. Ορισμένα φλαβονο-
                                                                     ειδή στο χυμό των σταφυλιών ενδέχεται

                                                                     να  αναστέλλουν τη  δραστικότητα  ενός
                                                                     ενζύμου που απαιτείται για την επιβίωση

                                                                     καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, έρευ-
                                                                     νες in vitro έδειξαν ότι διάφορα φλαβο-
                                                                     νοειδή του σταφυλιού, θα μπορούσαν να
   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99