Page 92 - mag_75
P. 92
ΔΙΑΤΡοφή & υΓεΙΑ
Ας γνωριστούμε
με τα
ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Τα σταφύλια λευκά, κόκκινα ή μαύρα συγκαταλέγονται ανά-
μεσα στα πιο γευστικά φρούτα. Παράλληλα είναι και πολύ
καλοί σύμμαχοι της καρδιαγγειακής μας υγείας και όχι μόνο.
Περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα άλατα απαραίτη-
τα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς και πολλά
ωφέλιμα πολυ-φαινολικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Εντάξε-
τέ τα λοιπόν στη διατροφή σας, είτε με τη μορφή φρέσκων
92 φρούτων, είτε με τη μορφή χυμού ή μέσα σε σαλάτες!
Βοτανικά ανήκουν στην οικογένεια vitacae. Αναπτύσσο-
νται «ομαδικά» σε τσαμπιά σε ένα πολυετές και φυλλοβόλο
ξυλώδη φυτό, την άμπελο (το αμπέλι) του γένους: Vitis.
Τα σταφύλια είναι εγγενή φρούτα των Μεσογειακών περιο-
χών, αλλά σήμερα καλλιεργούνται ευρέως σε όλο τον πλα-
νήτη. Ειδικότερα στην Καλιφόρνια καλλιεργούνται πολλά
είδη αμπελιού. Τα αμπέλια μάς δίνουν τα φρέσκα σταφύ-
λια, αλλά και τις σταφίδες, το χυμό του σταφυλιού, το μούστο,
το πετιμέζι, τα φύλλα και το κρασί. Παίρνουμε ακόμα ξίδι
από κρασί, λάδι, από κουκούτσια σταφυλιού (το γιγαρτέλαιο)
και αμπελόφυλλα, τα οποία χρησιμοποιούμε στην ελληνική
αλλά και τουρκική και γενικότερα στη μεσογειακή κουζίνα
για την παρασκευή διαφόρων φαγητών, τα πιο γνωστά είναι
τα ντολμαδάκια.