Page 85 - mag_014
P. 85

της Διαιτολόγου - Διατροφολόγου
                                                                                                     Πένυς Δαμτζή
               ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΜΑΐΟΥ



               Διαλέξτε όσα σας αρέσουν και εντάξτε τα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Πε-

               ριέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες που κάνουν καλό στην καρδιά, στο έντερο, στο
               δέρμα και στα οστά, προστατεύουν από τη γήρανση, ενώ σας προσφέρουν όλη

               την ενέργεια που θα σας έδινε ένα γλυκό, χωρίς να σας φορτώνουν με λιπαρά.

                                                  Αβοκάντο: Το μοναδικό φρούτο που περιέχει λίπος, γεγονός
                                                  που το φέρνει στην πρώτη θέση από πλευράς θερμίδων.
                                                  Θερμιδική αξία: 161 kcal  ανά 100γρ. Πρόκειται όμως για
                                                  μονοακόρεστο λίπος, το οποίο είναι ευεργετικό για τη λειτουρ-
                                                  γία της καρδιάς και των αγγείων, βοηθά στη μείωση της «κα-
                                                  κής» χοληστερίνης (LDL), διευκολύνει την πέψη και βοηθά στην
                                                  καλή λειτουργία του εντέρου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε: που
                                                  διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ περιέχει και μικρές
                                                  ποσότητες βιταμίνης Α: που είναι απαραίτητη για την υγεία των
                                                  ματιών, και βιταμίνη Κ, που βοηθά στην πήξη του αίματος.


                                                  Κεράσια:  Είναι πλούσια σε Σίδηρο: Προστατεύει από την
                                                  αναιμία. Μεταλλικά άλατα & ιχνοστοιχεία: Καταπολεμούν την
                                                  κούραση και ανακουφίζουν από τα αρθριτικά και τους ρευμα-
                                                  τισμούς. Φυτικές ίνες & οργανικά οξέα: Είναι απαραίτητα για
                                                  την καλή λειτουργία του εντέρου και του ουροποιητικού συστή-
                                                  ματος. Μελατονίνη:  Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγ-
                                                  μονώδη δράση, ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.                    85
                                                  Θερμιδική αξία: 47 Kcal ανά 100 γρ. (15 κεράσια )


                                                  Βερίκοκα: Είναι πλούσια σε Κάλιο: Ρυθμίζει την πίεση.
                                                  Ασβέστιο: Είναι απαραίτητο  για την καλή υγεία των οστών.
                                                  Β-καροτένιο: Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
                                                  Θερμιδική αξία 48 Kcal ανά 100 γρ. (3-4 βερίκοκα)







                                                  Νεκταρίνια: Είναι πλούσια σε Κάλιο: Βοηθά στην καλή λει-
                                                  τουργία του νευρικού συστήματος. Βιταμίνη Ε: Έχει ισχυρή
                                                  αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει την καρδιά και τους πνεύ-
                                                  μονες, επουλώνει τα τραύματα, ενισχύει το ανοσοποιητικό.
                                                  Θερμιδική αξία 46 Kcal ανά 100 γρ. (1 νεκταρίνι)






                                                  Φράουλες: Είναι πλούσια σε Βιταμίνη C: Διαθέτει ισχυρή αντι-
                                                  οξειδωτική δράση. Κάλιο: Ρυθμίζει την πίεση και βοηθά στην
                                                  καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών. Φυλ-
                                                  λικό οξύ: Προφυλάσσει από νευρολογικές παθήσεις.  Βιταμίνες
                                                  του συμπλέγματος Β & Μαγγάνιο: Συμμετέχουν στο μεταβολι-
                                                  σμό. Φυτικές ίνες & σπόρους: Συμβάλλουν στην καλή λειτουρ-
                                                  γία του εντέρου. Θερμιδική αξία: 26 Kcal ανά 100 γρ. (10-
                                                  12 φράουλες)
   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90