Page 71 - mag_30
P. 71

από τη Γεωργία Δουκοπούλου

                                                                                       Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

































               Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυ-                 εκπαίδευση και η γνώση, αλλά και προ-
               νο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι                σωπικούς, όπως είναι η ψυχολογία του
               κατά βάση γενετικοί και βιολογικοί. Βρί-              ατόμου, η διάθεση, η αντίληψη και η κα-
               σκονται τόσο στην κληρονομική προδιά-                 τανόηση των θεμάτων που έχουν να κά-
               θεση μέσω κάποιων γονιδίων, όσο όμως                  νουν με τη διατροφή. Οι προτιμήσεις των

               και στις καθημερινές συνήθειες μιας γυ-               περισσοτέρων εστιάζεται στα εστιατόρια
               ναίκας, όπως η κακή διατροφή, το αυξη-                γρήγορου φαγητού (fast food), με απο-                      71
               μένο σωματικό βάρος, η υψηλή κατανά-                  τέλεσμα  την  κατανάλωση τροφίμων  με

               λωση αλκοόλ και το κάπνισμα.                          πολλά λιπαρά, όπως αναψυκτικά με ζά-
               Τα τελευταία χρόνια, έχει βρεθεί ότι η                χαρη, χάμπουργκερ, πίτσες, σουβλάκια,
               αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, ιδιαίτε-                πατάτες τηγανιτές, παγωτά και γλυκά.
               ρα διατροφικού λίπους, συνδέεται με την               Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι
               εμφάνιση καρκίνου του μαστού, μέσω                    οι παράγοντες κινδύνου δεν προβλέπουν

               της εμφάνισης της παχυσαρκίας και των                 με βεβαιότητα αν μία γυναίκα θα αναπτύ-
               αυξημένων τιμών χοληστερόλης. Η δι-                   ξει καρκίνο του μαστού. Σίγουρα, όμως,
               ατροφή μπορεί να επηρεάσει την εμφά-                  η αποφυγή κάποιων, που μπορούν να

               νισή του, είτε προκαλώντας την έναρξη                 τροποποιηθούν, όπως η υιοθέτηση μιας
               της καρκινογένεσης, είτε προωθώντας                   υγιεινής διατροφής, η σωματική άσκηση,
               την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων, είτε                η διατήρηση ενός ιδανικού βάρους, είναι
               αντίθετα δρώντας προστατευτικά ενά-                   ένα θετικό βήμα πρωτογενούς πρόληψης.
               ντια στην έναρξη και την εξέλιξη της καρ-

               κινογένεσης.                                          Προσπαθήστε να κάνετε:
               Η διατροφή του κάθε ανθρώπου είναι πο-                •  Σωστή και υγιεινή διατροφή
               λύπλοκη και επηρεάζεται από πολλούς πα-               •  Αύξηση της σωματικής σας άσκησης

               ράγοντες.  Καταρχάς  περιβαλλοντικούς,                •  Συστηματικό έλεγχο του Σωματικού
               όπως είναι οι τάσεις που κατά καιρούς                   σας Βάρους
               αλλάζουν, οι κοινωνικές και επαγγελμα-                •  Πολλά, μικρά και συχνά γεύματα
               τικές ομάδες, η οικονομική κατάσταση, η                 (5-6 γεύματα ημερησίως)                                       <<
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76