Page 73 - mag_30
P. 73
από τη Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΑΠΟΚΤΗΣΗ & ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ γίνονται με μεγάλη προσοχή και ύστερα
ΤΟΥ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ από πολύ έρευνα και σκέψη.
ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πρόλη-
Μερικές συμβουλές για να μειωθεί το λί- ψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το ση-
πος από τις τροφές: μαντικότερο όπλο που διαθέτει η γυναίκα
• αποφύγετε τα τηγανητά και προτιμή- σήμερα κατά του καρκίνου του μαστού.
στε τα μαγειρευτά ή ψητά φαγητά (κρεατι- Παρά τις απαιτήσεις της σημερινής κοινω-
κά, πουλερικά, ψάρια, πατάτες, κλπ.) νίας, πρέπει να αφιερώνει τον απαραίτη-
• αφαιρέστε κάθε ορατό λίπος από το χρόνο για τον προληπτικό της έλεγχο,
τα κρεατικά και το δέρμα των πουλερικών καθιερώνοντας καταρχάς την αυτοεξέτα-
πριν από τη μαγειρική παρασκευή τους ση του στήθους της, μία φορά κάθε μήνα,
• αφαιρέστε το λίπος του κρέατος που καθώς και την ετήσια κλινική εξέτασή της
λιώνει κατά τη μαγειρική παρασκευή και από έμπειρο γιατρό- μαστολόγο, σε συν-
επιπλέει δυασμό με τον τακτικό μαστογραφικό ή
• απομακρύνετε το λίπος από τους υπερηχογραφικό έλεγχο, ανάλογα με την
ζωμούς των κρεατικών, αφού προηγου- ηλικία της.
μένως μείνουν για να παγώσουν
• επιβάλλετε τη χρήση αντικολλητι- 73
κών μαγειρικών σκευών, για την απο- Βιβλιογραφία:
φυγή της κατανάλωσης υψηλών ποσοτή- 1. Καρβελάς, Φ., (1990) Παράγοντες κινδύνου στον
των ελαίων καρκίνο του μαστού, Ιατρική ; 57 (1), 25-29
• προτιμήστε σάλτσες, κρέμες γάλα- 2. Ζηλίδης, Χ., (1994) Επιδημιολογία του καρκίνου
κτος, μαγιονέζες και διάφορα άλλα «βελ- του μαστού, Ελληνική Ιατρική ; 60 (4), 291-301
3. Trichopoulos, D., Hsieh, C., MacMahon, B., et al
τιωτικά μέσα της μαγειρικής», με χαμηλά (1983) Age at any birth and breast cancer risk, Int J
λιπαρά και σε πολύ περιορισμένες ποσό- Cancer; 31: 701-4
τητες 4. Λάγιου, Π., (1996) Διατροφικά στοιχεία ερευνών
οικογενειακών προυπολογισμών και επιδημιολογικές
• εκτιμήστε την αξία του χυμού από συσχετίσεις, διατριβή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πα-
λεμόνι, το ξίδι, τη φρέσκια ντομάτα, τα νεπιστήμιο Αθηνών
φυσικά βότανα και το άπαχο γάλα και 5. Καπαντάης, Ε. (1999) Οι επιπτώσεις του λίπους
γιαούρτι, σαν «μέσα» που θα βελτιώσουν της διατροφής στην υγεία, Ιατρική ; 75, 21-28
6. Katsouyanni, K., Willet, W., Trichopoulos, D., Boyle,
χωρίς «κόστος» τη γεύση του φαγητού P., Trichopoulou, A., A., Vassilaros, S., Papadiamantis,
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολυπα- J (1988) Risk of breast cancer among Greek women in
ραγοντική νόσος, που, παρά τις πολλές relation to nutrient intake, Cancer; 61: 181
7. Richardson, S., Gerber, M., and Cenee, S. (1991)
έρευνες που έχουν γίνει για αυτόν και The role of fat, animal protein and some vitamin
για το πώς επιδρά η διατροφή σε αυτόν, consumption in breast cancer: a case-control study in
υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που Southern France, Int. J. Cancer; 48:1
πρέπει να αποσαφηνιστούν. Έτσι, οι δι- 8. Toniolio, P., Riboli, E., Protta, F., Charrel, M.,
Cappa, A.P.M. (1989) Calorie – providing nutrients
ατροφικές συμβουλές και οι αλλαγές στα and risk of breast cancer, J Nail Cancer Inst; 81 :278-
διάφορα μοντέλα διατροφής, πρέπει να 286