Page 97 - mag_28
P. 97
από τη Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Παιδική
καλοκαιρινή ανάμνηση;
Εγώ και η κολλητή μου, καθισμένες σ’ ένα παγκάκι, να μοιρα- 97
ζόμαστε ένα πύραυλο στη μέση. Και μετά άλλον ένα, κι άλλον
ένα, κι άλλον ένα... Γιατί νομίζαμε ότι, αν το μοιράζεσαι,
κατά ένα μαγικό τρόπο, ήταν σαν να τρως μόνο ένα!
Κυπελάκι, πύραυλος, γρανίτα, παρφέ, ό,τι παγωτό και να
διαλέγει ο καθένας, σίγουρα είναι το πιο αγαπημένο γλύ-
κισμα του καλοκαιριού, αλλά δυστυχώς κι ένα διατρο-
φικό δίλημμα για όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη
διατροφή και δεν θέλουν να στερηθούν αυτή την από-
λαυση. Βέβαια, γνωρίζοντας τη διατροφική αξία του
παγωτού και παράλληλα διατηρώντας την αίσθηση
του μέτρου, είναι εφικτό να καταναλώνεται ακόμη και
σε καθημερινή βάση, χωρίς τύψεις και ενοχές.
Καταρχάς, έχει γερά διατροφικά θεμέλια, τα οποία ξεκινούν από
τις πρώτες του ύλες, που είναι κυρίως το γάλα, το βούτυρο ή η
κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, και αναλό-
γως τον τύπο του παγωτού, κακάο, χυμός ή πουρές φρούτων, ξηροί
καρποί και αβγά. Έτσι, βιταμίνες όπως η Α, η D, η Β12, η νιασίνη, η
ριβοφλαβίνη, καθώς και μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώ-
σφορος και το μαγνήσιο, προσδίδουν στο παγωτό μια διατροφική υπε-
ροχή, έναντι άλλων εδεσμάτων. Άλλωστε ένα τρόφιμο έχει αξία όταν
μπορεί να μας χαρίσει απόλαυση, όταν περιέχει απαραίτητα θρεπτικά
συστατικά και όταν φυσικά παράγεται κάτω από ασφαλείς συνθήκες.