Page 100 - mag_28
P. 100
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
λαδένια
πίτσα από την Κίμωλο
100 Για τη γέμιση
Υλικά • 2 μεγάλες, ώριμες και
• 400γρ αλεύρι για όλες τις σφιχτές ντομάτες
χρήσεις • 2 μεγάλα κρεμμύδια
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά • 150ml ελαιόλαδο
• 1/2 κ.γλυκού ζάχαρη • 1 κ. σούπας ρίγανη
• 1 1/2 κ.γλυκού αλάτι • 1 κ. σούπας χονδρό αλάτι
• 1 κ.γλυκού baking powder • μαύρο πιπέρι (όσο σας
• 125 ml ελαιόλαδο αρέσει)
• 225 ml νερό χλιαρό
Σε λεκανίτσα βάζετε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι KΙΜΩΛΟΣ
κι ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Στη μέση κάνετε μια λακουβίτσα. Ανακατεύετε το
Εκτέλεση
χλιαρό νερό με το λάδι και τα ρίχνετε στη λακουβίτσα. Με το χέρι σας παίρνετε
λίγο αλεύρι από γύρω-γύρω και το ανακατεύετε με το νερό και το λάδι. Ζυμώνετε
μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα. Την αφήνετε
σκεπασμένη με πετσέτα σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει. (Μπορείτε να
ζεστάνετε τον φούρνο σας στους 50 βαθμούς κι όταν πιάσει τη θερμοκρασία
τον σβήνετε και βάζετε μέσα τη ζύμη). Λαδώνετε ένα ταψάκι μετρίου μεγέθους,
στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο, δεν έχει σημασία. Κόβετε τις ντομάτες και τα
κρεμμύδια σε ροδέλες. Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη πάνω σε μία καθαρή κι
αλευρωμένη επιφάνεια, τόσο όσο να καλύπτει αρκετά το ταψί σας, με πάχος
περίπου ένα δάχτυλο. Την μεταφέρετε στο ταψί και την στρώνετε με τις παλάμες
σας, να καλύψει τον πάτο του ταψιού. Βάζετε στην επιφάνεια της πίτας τις φέτες
ντομάτας και κρεμμυδιού. Αλατίζετε, πιπερώνετε και περιχύνετε με το λάδι.
Πασπαλίζετε με τη ρίγανη. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C,
αερόθερμο, για 45-50 λεπτά. Τρώγεται ζεστή και κρύα το ίδιο καλά.