Page 98 - mag_28
P. 98
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ
Πάμε να δούμε, λοιπόν, τα κυριότε- δειγμα από κρέας σε ψάρι- για να αλλάξει
ρα είδη του παγωτού: τη γεύση και να προετοιμάσει τον ουρα-
• Gelato νίσκο να δεχτεί την επόμενη. 2 μπάλες
Πρόκειται για ντελικάτο παγωτό της Σικε- παγωτό σορμπέ έχουν περίπου 120-140
λίας. Έχει σαν βάση το γάλα κάθε είδους, θερμίδες.
ακόμα και το ζαχαρούχο ή το βουβαλί- • Γρανίτα
σιο, και την πλούσια, σε λιπαρά, κρέμα Παγωμένος φρουτοχυμός . Σιρόπια και
γάλακτος. Συνήθως είναι ανακατεμένο χυμοί φρούτων ανακατεύονται συνεχώς
με φρούτα ή σοκολάτα. Είτε σαν παγω- σε ειδικές παγωτομηχανές, μέχρι να πα-
τό του δρόμου σε χωνάκι, είτε στο μπολ, γώσουν. Η υφή της μοιάζει με θρυμμα-
προσφέρει μεγάλη απόλαυση χάρη στην τισμένο πάγο. Συνήθως σερβίρεται ως
πλούσια κρεμώδη γεύση του και δικαίως επιδόρπιο ή ποτό με την προσθήκη αλκο-
θεωρείται ο βασιλιάς των παγωτών. 2 όλ. Αποτελεί, εξίσου, διαιτητική επιλογή,
κανονικές μπάλες παγωτό έχουν περί- αλλά χρειάζεται προσοχή με την ποσό-
που 200 θερμίδες, ενώ 1 μέτριο παγωτό τητα. Το συνηθισμένο ποτήρι γρανίτας
χωνάκι περίπου 280-300. έχει περίπου 180-200 θερμίδες.
• Sorbet • Parfait
Δεν εμπεριέχει γάλα, λίπος ή αβγό, παρά Είναι κάτι ανάμεσα σε γλυκό και παγωτό,
98 μόνο χυμό ή πουρέ φρούτων και ενίοτε
κάποιο γλυκαντικό, γι' αυτό και θεωρεί-
ται μια ολιγοθερμιδική πρόταση, σε σχέ-
ση με άλλα είδη παγωτών. Γίνεται όμως
και από διάφορα είδη αλκοολούχων πο-
τών, όπως σαμπάνια, λιμοντσέλο, βότκα
ή και μοχίτο. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό.
Σερβίρεται συνήθως στα επίσημα δείπνα,
ανάμεσα σε δύο κυρίως πιάτα - για παρά-