Page 98 - mag_28
P. 98

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ








               Πάμε να δούμε, λοιπόν, τα κυριότε-                    δειγμα από κρέας σε ψάρι- για να αλλάξει
               ρα είδη του παγωτού:                                  τη γεύση και να προετοιμάσει τον ουρα-
               •  Gelato                                             νίσκο να δεχτεί την επόμενη.  2 μπάλες

               Πρόκειται για ντελικάτο παγωτό της Σικε-              παγωτό σορμπέ έχουν περίπου 120-140
               λίας. Έχει σαν βάση το γάλα κάθε είδους,              θερμίδες.
               ακόμα και το ζαχαρούχο ή το βουβαλί-                  •  Γρανίτα
               σιο, και την πλούσια, σε λιπαρά, κρέμα                Παγωμένος φρουτοχυμός . Σιρόπια και

               γάλακτος. Συνήθως είναι ανακατεμένο                   χυμοί φρούτων ανακατεύονται συνεχώς
               με φρούτα ή σοκολάτα. Είτε σαν παγω-                  σε ειδικές παγωτομηχανές,  μέχρι να πα-
               τό του δρόμου σε χωνάκι, είτε στο μπολ,               γώσουν. Η υφή της μοιάζει με θρυμμα-
               προσφέρει μεγάλη απόλαυση χάρη στην                   τισμένο πάγο. Συνήθως σερβίρεται ως

               πλούσια κρεμώδη γεύση του και δικαίως                 επιδόρπιο ή ποτό με την προσθήκη αλκο-
               θεωρείται ο βασιλιάς των παγωτών.  2                  όλ. Αποτελεί, εξίσου, διαιτητική επιλογή,
               κανονικές μπάλες παγωτό έχουν περί-                   αλλά χρειάζεται προσοχή με την ποσό-
               που 200 θερμίδες, ενώ 1 μέτριο παγωτό                 τητα. Το συνηθισμένο ποτήρι γρανίτας

               χωνάκι περίπου 280-300.                               έχει περίπου 180-200 θερμίδες.
               •  Sorbet                                             •  Parfait
               Δεν εμπεριέχει γάλα, λίπος ή αβγό, παρά               Είναι κάτι ανάμεσα σε γλυκό και παγωτό,
   98          μόνο χυμό ή πουρέ φρούτων και ενίοτε

               κάποιο γλυκαντικό, γι' αυτό και θεωρεί-
               ται μια ολιγοθερμιδική πρόταση, σε σχέ-

               ση με άλλα είδη παγωτών. Γίνεται όμως
               και από διάφορα είδη αλκοολούχων πο-
               τών, όπως σαμπάνια, λιμοντσέλο, βότκα
               ή και μοχίτο. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό.
               Σερβίρεται συνήθως στα επίσημα δείπνα,

               ανάμεσα σε δύο κυρίως πιάτα - για παρά-
   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103