Page 101 - mag_28
P. 101

παγωτό


                 φραγκόσυκο






                Υλικά
               10 φραγκόσυκα

               1 κουτί σαντιγί φυτική
               1 ζαχαρούχο γάλα

                                                           Για το σιρόπι φραγκόσυκου:
               1 γάλα εβαπορέ
               ½ φλ. κονιάκ                               1 φλιτζάνι χυμός από 2-3 φραγκόσυκα
                                                          Χυμός από 1 λεμόνι
              150ml χυμός φραγκόσυκου
                                                          2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
              Εκτέλεση




              Πρώτα φτιάχνουμε το χυμό φραγκόσυκου καθαρίζοντας τα φραγκόσυκα προσεκτικά (τα καρ-
              φώνουμε με πιρούνι, καθαρίζουμε με μαχαίρι τη φλούδα πρώτα στις δύο άκρες και μετά τη χα-
             ράσσουμε βαθιά με μαχαίρι οριζοντίως απομακρύνοντας κομμάτι-κομμάτι και με προσοχή να
             μην ακουμπήσουν αγκάθια στο φρούτο). Σε μπλέντερ, χτυπάμε τις ψίχες των φρούτων ώστε να
             γίνουν πολτός, έπειτα τις σουρώνουμε και πετάμε τα σποράκια τους κρατώντας το χυμό σε μπολ.
             Βάζουμε στο μίξερ τη σαντιγί και χτυπάμε καλά να διπλασιαστεί σε όγκο, να αφρατέψει. Χτυπάμε
                                                                                                                               101
             για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα και μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα το ζαχαρούχο, τον πολτό
            φραγκόσυκου, συνεχίζοντας να χτυπάμε για άλλα πέντε λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε το γάλα το
            εβαπορέ και το κονιάκ και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 2 λεπτά. Βάζουμε το
            μείγμα σε μπολ, ρίχνουμε και κομματιαστά 2 φραγκόσυκα αν δεν έχουμε πρόβλημα με τα σπορά-
            κια τους, βάζουμε το καπάκι και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 5 ώρες.


           Για το σιρόπι φραγκόσυκου, παίρνουμε το χυμό των φρούτων και τον αδειάζουμε σε ένα κατσα-
           ρολάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει λίγο
           έως 2 ώρες!
           και ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι. Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε και βράζουμε από 45 λεπτά





          Το Φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα
          να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%).Το κιτρικό και μηλικό
          οξύ που περιέχει, του προσδίδει φυσική συντήρηση, βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολι-

           σμού των σακχάρων (κύκλος Krebs), και αυξάνει τη σωματική αντοχή, (μηλικό οξύ).

           Οι ασθένειες τις οποίες καταπολεμουν τα φραγκόσυκα είναι: Ήταν και πα-
            ραμένει ένα σπουδαίο αντιφλεγμονώδες. Κατά της υπερλιπιδαιμίας και της
            παχυσαρκίας. Κατά του σακχαρώδους διαβήτη. Κατά της υπερτροφίας του
            προστάτου. Κατά της χοληστερόλης. Κατά της φλεβίτιδας. Κατά πνευμονι-
             κών παθήσεων. Πιθανός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορ-
             φών καρκίνου (στήθους, προστάτου, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος)
             λόγω των φλαβονοειδών συστατικών που περιέχουν. Δυναμωτικό για το




              ανοσοποιητικό σύστημα.
   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106