Page 99 - mag_28
P. 99

από τη Γεωργία Δουκοπούλου

                                                                                       Διαιτολόγος - Διατροφολόγος






               με πλούσια και μεστή γεύση. Περιέχει με-
               γάλη ποσότητα κρέμας γάλακτος και πολ-
               λά αβγά, γι’ αυτό και είναι πλούσιο σε κο-
               ρεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Συχνά

               έχει καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς,
               φρούτα γλασέ, κομματάκια σοκολάτας,
               ή ακόμα και τριμμένο μπισκότο. Είναι το                Συμβουλή: το παγωτό δεν είναι κάτι
               παγωτό που χρησιμοποιείται στις τούρτες                απαγορευμένο, αρκεί να καταναλώνεται

               παγωτού, γιατί έχει το πλεονέκτημα να                  με μέτρο. Καλό θα ήταν να ελέγχονται οι
               κόβεται και να μη λιώνει εύκολα. Αποδί-                ετικέτες της συσκευασίας των παγωτών,
               δει πολλές θερμίδες, γι’ αυτό και δεν μπο-             οι οποίες δίνουν χρήσιμες πληροφορίες
               ρεί να αποτελεί συχνή επιλογή για όσους                για την περιεκτικότητα σε θερμίδες, υδα-

               ενδιαφέρονται για τη σιλουέτα τους!  2                 τάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά.
               μπάλες παγωτό παρφέ έχουν 280-320
               θερμίδες, ανάλογα βέβαια και την πε-                   Βιβλιογραφία:
               ριεκτικότητα τους σε ξηρούς καρπούς,                   1.  Wansink, Β., Ittersum, Κ., Painter, J., (2006).

               σιρόπι ή τριμμένη σοκολάτα, μπισκότο.                  Ice Cream Illusions: Bowls, Spoons, and Self-Served
                                                                      Portion Sizes. American Journal of Preventive
               •  Παγωτό μηχανής                                      Medicine, Vol.31(3), pp.240–243                           99

               Παρασκευάζεται στη στιγμή και περιέχει                 2.  Strien, T., Cleven, A., Schippers, G., (2000).
               γάλα και κρέμα γάλακτος. Η ανάδευ-                     Restraint, tendency toward overeating and ice
                                                                      cream consumption. International Journal of Eating
               ση  του  στις  ειδικές  μηχανές,  το  κάνει            Disorders, Vol.28(3), pp. 333–338
               να ενσωματώνει περισσότερο αέρα στη                    3.  Bolliger, S., Goffa, H., Tharp, B., (2000).

               σύσταση του και να μην δημιουργεί κρυ-                 Correlation between colloidal properties of ice
               στάλλους, γι’ αυτό είναι και πιο μαλακό                cream mix and ice cream. International Dairy
                                                                      Journal, Vol.10(4), pp. 303–309
               στην υφή. Μια μικρή τυποποιημένη μερί-
               δα έχει γύρω στις 200 θερμίδες.

               •  Παγωμένο γιαούρτι
                 (frozen yogurt)
               Είναι γευστικό, δροσιστικό και περιέχει
               λίγες θερμίδες και λιπαρά. Παρασκευάζε-

               ται από γάλα, γιαούρτι και ενίοτε κάποιο
               γλυκαντικό. Υπάρχουν διάφορες γεύσεις
               και  μπορεί να συνδυαστεί με μία τερά-

               στια ποικιλία από toppings, η οποία βέ-
               βαια μπορεί να μεταβάλλει τη θερμιδική
               αξία του. Σίγουρα στις πιο υγιεινές επι-
               λογές συγκαταλέγονται τα φρούτα, τα
               δημητριακά και οι ξηροί καρποί, ενώ στις

               πιο θερμιδογόνες η σοκολάτα και το μπι-
               σκότο. 1 σκέτη μεγάλη μπάλα αποδίδει
               γύρω στις 120-140 θερμίδες.
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104