Page 77 - mag_36
P. 77

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ                                                  από τη Γεωργία Δουκοπούλου

               ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ                                                               Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

               η¬ ‰¬·ÙÚ   Ê‹







               Εν κατακλείδι, η Μεσογειακή Διατροφή                  αίτερα όταν είναι σε έξαρση, συνετό

               αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να ενι-                είναι ν’ απευθυνθείς αρχικά στο για-
               σχυθεί το ανοσοποιητικό  μας σύστημα                  τρό σου ώστε να σε συμβουλεύσει και
               και να αντιμετωπιστούν οι αλλεργίες.                  αφετέρου ν’ αποφύγεις τα τρόφιμα

               Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι χρήσι-                  που έχουν χαρακτηριστική αλλεργιο-

               μα κυρίως προληπτικά.                                 γόνο δράση, όπως οι ξηροί καρποί, το
               Όταν η αλλεργία εμφανιστεί και ιδι-                   ψάρι, οι φράουλες και το γάλα.




               Βιβλιογραφία


               1. Chatzi, L., Apostolaki, G., Bibakis, I., Skypala, I., Liakou, V., Tzanakis, N., Kogevinas, M., Cullinan, P., (2007).
               Protective effect of fruits, vegetables and the Mediterranean diet on asthma and allergies among children in Crete.
               National Institutes of Health, Vol.62(8), pp. 677–683
               2. Falk, B., Gorev, R., Zigel, L., Amotz, A., Neuman, I., (2004). Effect of lycopene supplementation on lung function
               after exercise in young athletes who complain of exercise-induced bronchoconstriction symptoms. Annals of allergy,
               asthma and immunology, Vol.94(4), pp 480–485
               3. Fleischer, D., Spergel, J., Assad, A., Pongracic, J., (2013). Primary Prevention of Allergic Disease Through Nutritional
               Interventions. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, Vol.1(1), pp 29–36
               4. Batlle, J., Aymerich, G., Villarreal, A., Anto, J., Romieu, I., (2008). Mediterranean diet is associated with reduced
               asthma and rhinitis in Mexican children. Allergy, Vol.63(10), pp 1310–1316                                       77
               5. Shaheen, S., Sterne, J., Thompson, R., Songhurst, C., Margetts, B., Burney, P., (2001). Dietary Antioxidants and
               Asthma in Adults. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, Vol. 164(10) , pp. 1823-1828.
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82