Page 130 - mag_46
P. 130

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & υγΕΙΑ                          της Γεωργία Δουκοπούλου

                                                                                       Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
                     ΤΡόΦΕσ ΠόΥ ΕΝΙσΧΥόΥΝ

                Τό ΑΝόσόΠόΙΗΤΙκό σΥσΤΗΜΑ




               γήματος, χάρη στις κατεχίνες που περιέχει,
               ένα είδος φυτοχημικών ουσιών που διαθέ-
               τουν αντιοξειδωτική δράση, 100 φορές με-

               γαλύτερη και από αυτή της βιταμίνης C. Οι
               κατεχίνες καταπολεμούν τον ιό της γρίπης.
               Εμπλούτισέ το με λίγες σταγόνες λεμονιού
               ή μελιού. Απέφυγε να προσθέσεις γάλα, κα-
               θώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τις πολυ-              Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι αρκετά
               φαινόλες και μειώνουν τη δράση τους.                  να σε προασπίσουν από μία ίωση ή ένα κρυ-
               • το μέλι                                             ολόγημα, εάν δεν ξεκουράζεσαι αρκετά. με

               Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συ-              τον ύπνο, τα κύτταρα αναζωογονούνται
               μπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης έχει               και αναπλάθονται, ενώ το σώμα θε-
               αντιβακτηριδιακές  και  αντιφλεγμονώδεις              ραπεύεται και μπορεί έτσι να αντιστέ-

               δράσεις. Μπορείς να αρκεστείς στην κατα-              κεται στις αρρώστιες. Οι περισσότεροι
               νάλωση 1 κ.σ. μέλι την ημέρα- μην ξεχνάς              άνθρωποι χρειαζόμαστε 7 με 8 ώρες
               ότι έχει και θερμίδες.                                ύπνου κάθε νύχτα.


   130         Βιβλιογραφία
               1. Chandra, Ρ., (1997). Nutrition and the immune system: an introduction. The American Journal of Clinical
               Nutrition, Vol.66 (2), pp 460-463
               2. Lampe, J., (1999). Health effects of vegetables and fruit: assessing mechanisms of action in human
               experimental studies. The American Journal of Clinical Nutrition, Vol.70 (3), pp 475-490
               3. Scrimshaw, N., SanGiovanni, J., (1997). Synergism of nutrition, infection, and immunity: an overview.
               The American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 66 (2), pp 464-477
   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134   135