Page 130 - mag_46
P. 130
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & υγΕΙΑ της Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΤΡόΦΕσ ΠόΥ ΕΝΙσΧΥόΥΝ
Τό ΑΝόσόΠόΙΗΤΙκό σΥσΤΗΜΑ
γήματος, χάρη στις κατεχίνες που περιέχει,
ένα είδος φυτοχημικών ουσιών που διαθέ-
τουν αντιοξειδωτική δράση, 100 φορές με-
γαλύτερη και από αυτή της βιταμίνης C. Οι
κατεχίνες καταπολεμούν τον ιό της γρίπης.
Εμπλούτισέ το με λίγες σταγόνες λεμονιού
ή μελιού. Απέφυγε να προσθέσεις γάλα, κα-
θώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τις πολυ- Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι αρκετά
φαινόλες και μειώνουν τη δράση τους. να σε προασπίσουν από μία ίωση ή ένα κρυ-
• το μέλι ολόγημα, εάν δεν ξεκουράζεσαι αρκετά. με
Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συ- τον ύπνο, τα κύτταρα αναζωογονούνται
μπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης έχει και αναπλάθονται, ενώ το σώμα θε-
αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ραπεύεται και μπορεί έτσι να αντιστέ-
δράσεις. Μπορείς να αρκεστείς στην κατα- κεται στις αρρώστιες. Οι περισσότεροι
νάλωση 1 κ.σ. μέλι την ημέρα- μην ξεχνάς άνθρωποι χρειαζόμαστε 7 με 8 ώρες
ότι έχει και θερμίδες. ύπνου κάθε νύχτα.
130 Βιβλιογραφία
1. Chandra, Ρ., (1997). Nutrition and the immune system: an introduction. The American Journal of Clinical
Nutrition, Vol.66 (2), pp 460-463
2. Lampe, J., (1999). Health effects of vegetables and fruit: assessing mechanisms of action in human
experimental studies. The American Journal of Clinical Nutrition, Vol.70 (3), pp 475-490
3. Scrimshaw, N., SanGiovanni, J., (1997). Synergism of nutrition, infection, and immunity: an overview.
The American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 66 (2), pp 464-477