Page 135 - mag_46
P. 135

Mουσακάς για ...vegeterians



                    Υλικά: 6-7 μεγάλες μελιτζάνες / 2 μεγάλες πατάτες / 1 πακέτο μανιτάρια άσπρα /
                    1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους (ή ό,τι εσείς επιλέξετε) / 2 κόκκινα ψιλοκομμένα
                     κρεμμύδια / 2 δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένο / 1/4 φλ. λευκό κρασί / ελαιόλαδο
                       / 1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα / 1 κουταλιά της σούπας πελτέ / 1 κουταλάκι
                                                                                                                               135
                       του γλυκού ζάχαρη / ένα ξυλάκι κανέλας / αλάτι / φρεσκοτριμμένο πιπέρι /
                     ψιλοκομμένο μαϊντανό / 3 & 1/2 φλιτζάνια γάλα/ 100g βούτυρο / 100g αλεύρι /
                                          τριμμένο μοσχοκάρυδο / 2 κρόκοι αυγών /
                         200g Parmigiano Reggiano ή Regato Kerrygold και τριμμένη φρυγανιά

                 Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε φέτες 1εκ. περίπου. Κόβουμε τα
                κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κι αυτές σε φέτες πάχους 1 εκ. Παίρνουμε
                ένα ταψί το αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε μέσα τις πατάτες. Τις αλείφουμε λάδι με ένα
                πινέλο και από πάνω, και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να πάρουν χρώμα.
                Τις βγάζουμε τις γυρνάμε και από την άλλη πλευρά και επαναλαμβάνουμε το ψήσιμο.
               Μολις ψηθούν οι πατάτες κάνουμε το ίδιο με τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε στην άκρη
               και ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ' ένα τηγάνι και προσθέτουμε τα
               ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Μόλις αρχίσουν να ξανθαίνουν προσθέτουμε
              τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να
              εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ντοματούλες, τον πελτέ και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο
              κουτάλι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Όταν αρχίσει να βράζει
              χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά έως ότου δέσει η σάλτσα.
             Τέλος, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Χρησιμοποιούμε ένα βαθύ κατσαρόλι για να λιώσει το
             βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να
             πάρει το αλεύρι μας χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ζεστό και συνεχίζουμε να
            ανακατεύουμε γρήγορα για να μη μας σβολιάσει. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, συνεχίζοντας
            να ανακατεύουμε. Βγάζουμε το κατσαρόλι μας από τη φωτιά και ανακατεύουμε τους
            κρόκους των αβγών, το αλάτι, το πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί.
            Χτυπάμε πολύ γρήγορα για να αφρατέψει. Μετά παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, 20 με 30
           εκατοστά. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε πρώτα τις πατάτες. Ρίχνουμε σάλτσα
           μανιταριών να πάει παντού και από πάνω βάζουμε τις μελιτζάνες. Ρίχνουμε πάλι σάλτσα
           μανιταριών. Προσθέστε ένα ακόμα στρώμα από μελιτζάνες και στο τέλος στρώνουμε
                                                         ο
          την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε
         Καλή επιτυχία!
          προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 C για περίπου 30 λεπτά, έως ότου η μπεσαμέλ
          μας ροδίσει. Για να κόψουμε τον μουσακά πρέπει να περιμένουμε λίγο να κρυώσει.
   130   131   132   133   134   135   136   137   138   139   140