Page 129 - mag_46
P. 129

Γεωργία Δουκοπούλου
              Διαιτολόγος - Διατροφολόγος                                          της Γεωργία Δουκοπούλου
                        Μ. +30 6947 426662                                            Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

                   www.georgiadoukopoulou.gr
                Ε. info@georgiadoukopoulou.gr




































               • το σκόρδο
               Κλείνει στη σύνθεσή του πολύτιμα συστατι-

               κά με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή                                                                       129
               δράση, όπως είναι η αλλισίνη. Η αλλισίνη
               δημιουργείται από δύο ενώσεις που βρίσκο-
               νται στο σκόρδο, οι οποίες ενώνονται όταν

               «σπάσει» η σκελίδα. Για τον λόγο αυτό, θα
               πρέπει το σκόρδο να κόβεται ή να συνθλίβε-
               ται πριν το προσθέσεις στο φαγητό.
               • το ελαιόλαδο

               Είναι το λιπαρό που κρατά γερή την καρδιά.
               Είναι, επίσης, ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμί-
               νη Ε, η οποία έχει σημαντική αντιοξειδωτική

               δράση. Εκτός από το ελαιόλαδο, σημαντική              • ο σολομός
               τροφή είναι και η ελιά, αφού διαθέτει 60              Είναι ένα από τα πιο λιπαρά ψάρια και άρα
               φορές περισσότερο ασβέστιο και 10 φορές               ιδιαίτερα πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα

               περισσότερο φώσφορο.                                  ωμέγα-3  λιπαρά οξέα ενισχύουν  το ανο-
                                                                     σοποιητικό  μας σύστημα και αυξάνουν τη

                                                                     δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων
                                                                     που καταπολεμούν τα ενοχλητικά βακτήρια.
                                                                     Άλλα λιπαρά ψάρια είναι οι σαρδέλες, ο κο-
                                                                     λιός, το σκουμπρί και η πέστροφα.

                                                                     • το πράσινο τσάι
                                                                     Έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολο-
   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134