Page 129 - mag_46
P. 129
Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος της Γεωργία Δουκοπούλου
Μ. +30 6947 426662 Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
www.georgiadoukopoulou.gr
Ε. info@georgiadoukopoulou.gr
• το σκόρδο
Κλείνει στη σύνθεσή του πολύτιμα συστατι-
κά με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή 129
δράση, όπως είναι η αλλισίνη. Η αλλισίνη
δημιουργείται από δύο ενώσεις που βρίσκο-
νται στο σκόρδο, οι οποίες ενώνονται όταν
«σπάσει» η σκελίδα. Για τον λόγο αυτό, θα
πρέπει το σκόρδο να κόβεται ή να συνθλίβε-
ται πριν το προσθέσεις στο φαγητό.
• το ελαιόλαδο
Είναι το λιπαρό που κρατά γερή την καρδιά.
Είναι, επίσης, ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμί-
νη Ε, η οποία έχει σημαντική αντιοξειδωτική
δράση. Εκτός από το ελαιόλαδο, σημαντική • ο σολομός
τροφή είναι και η ελιά, αφού διαθέτει 60 Είναι ένα από τα πιο λιπαρά ψάρια και άρα
φορές περισσότερο ασβέστιο και 10 φορές ιδιαίτερα πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα
περισσότερο φώσφορο. ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν το ανο-
σοποιητικό μας σύστημα και αυξάνουν τη
δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων
που καταπολεμούν τα ενοχλητικά βακτήρια.
Άλλα λιπαρά ψάρια είναι οι σαρδέλες, ο κο-
λιός, το σκουμπρί και η πέστροφα.
• το πράσινο τσάι
Έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολο-