Page 128 - mag_46
P. 128

Γεωργία Δουκοπούλου
                                         ΔΙΑΤΡΟΦΗ & υγΕΙΑ                                                                                        Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
                                                                                                                                                          Μ. +30 6947 426662
                     ΤΡόΦΕσ ΠόΥ ΕΝΙσΧΥόΥΝ                                                                                                             www.georgiadoukopoulou.gr

                Τό ΑΝόσόΠόΙΗΤΙκό σΥσΤΗΜΑ                                                                                                          Ε. info@georgiadoukopoulou.gr















               • τα φρούτα                                           • τα λαχανικά

               Tα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και              Τα λαχανικά με έντονα χρώματα περιέχουν
               ευεργετικά συστατικά που ενισχύουν την                μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών (βιταμίνες
               άμυνα του οργανισμού. Βασικοί πρωταγω-                συμπλέγματος Β, καροτένια, λυκοπένιο),
               νιστές είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται στην         που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
               «οικογένεια» των εσπεριδοειδών, αλλά και              και βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθε-
               το β-καροτένιο, που βρίσκεται στα πορτοκα-            νειών. Βάλε λοιπόν στη διατροφή σου τις

               λί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα. Βάλε ποικι-           ντομάτες, το μπρόκολο, τα καρότα, τις γλυ-
               λία, λοιπόν, στην καθημερινότητά σου, ώστε            κοπατάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,
               να μη βαριέσαι. Πορτοκάλια, μανταρίνια,               όπως το σπανάκι και τις πιπεριές, για να ενι-
               ρόδια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, μήλα είναι             σχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
               μερικές επιλογές. Φρόντισε να είναι φρέσκα            • οι πρωτεΐνες
   128         και ώριμα, καθώς και να τα καταναλώνεις               Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνούχων τρο-
               την ώρα που τα καθαρίζεις ή τα κόβεις, εφό-           φών είναι πολύ σημαντική για την ομαλή
               σον η επαφή του φρούτου με τον αέρα κα-               λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήμα-
               ταστρέφει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C.             τος. Χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης σημαίνει

                                                                     χαμηλή ανθεκτικότητα σε λοιμώξεις. Καλές
                                                                     πηγές πρωτεΐνης είναι το κρέας, το ψάρι, το
                                                                     κοτόπουλο, το αυγό και τα γαλακτοκομικά
                                                                     προϊόντα. Φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι τα
                                                                     όσπρια και η σόγια, όμως οι φυτικές πρωτε-

                                                                     ΐνες θεωρούνται χαμηλής βιολογικής αξίας.
   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133