Page 97 - mag_79
P. 97

της Δήμητρας Ξενάκη

                                                                                               PhD in Molecular &
                                                                                     Structural Chemistry of Foods




                                                    Αrabic Ma'amoul



               Υλικά για τη ζύμη                                     Οδηγίες
               4 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό                            Αφαιρούμε κουκούτσια και φλοίδεςαπό

               1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις                τους χουρμάδες, τους ψιλοκόβουμε και

               400γραμ. βούτυρο μαλακό λιωμένο                       τους βάζουμε μέσα σ' ένα μπολ. Προ-
                                                                     σθέτουμε το βούτυρο, το κάρδαμο και το
               ½ φλιτζάνι ροδόνερο                                   ροδόνερο και τους ζυμώνουμε. Με τις

               1 κ. σ. τριμμένο μαχλέπι                              παλάμες μας φτιάχνουμε μικρά μπαλά-

               ½ κ. γλ. μαγιά σκόνη                                  κια πάστας και τα σκεπάζουμε με μεμ-

               Για τη γέμιση                                         βράνη τροφίμων.
               400γραμ. ώριμοι χουρμάδες, χωρίς φλοί-                Τρίβουμε την καρυδόψιχα και την ανα-

               δες και κουκούτσια                                    μειγνύουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα και
               ½ κ. γλ. τριμμένο κάρδαμο                             το ροδόνερο. Πιέζοντας με τα δάχτυλά

               1 κ. σ. λιωμένο βούτυρο                               μας φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια  που τα
                                                                     σκεπάζουμε με μεμβράνη.
               2 κ. σ. ροδόνερο                                      Μέσα σ' ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύου-

               1 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα                        με το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μαχλέπι και                 97
               2 κ. σ. ζάχαρη άχνη                                   τη μαγιά. Προσθέτουμε ζεστό το βούτυ-

               1 κ. γλ. τριμμένη κανέλα                              ρο, το ροδόνερο και ανακατεύουμε με

               2 κ. σ. ροδόνερο                                      μία σπάτουλα. Σκεπάζουμε το μπολ με
                                                                     μεμβράνη και περιμένουμε να κρυώσει
                                                                     λίγο το μείγμα.
                                                                     Κατόπιν ζυμώνουμε το μείγμα. Παίρνου-

                                                                     με κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού
                                                                     και δημιουργούμε μία λακκούβα. Προ-
                                                                     σθέτουμε ένα μπαλάκι πάστας χουρμά ή

                                                                     μείγματος καρυδόψιχας και το κλείνουμε
                                                                     μέσα στη ζύμη.  Το πλάθουμε σα μπαλάκι

                                                                     και το τοποθετούμε μέσα σε ρηχό ταψί,
                                                                     στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε
                                                                     προθερμασμένο φούρνο στους 170  C
                                                                                                                 0
                                                                     στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν. Όταν εί-
                                                                     ναι έτοιμα, τα βάζουμε μέσα σε δίσκο και

                                                                     τα ψεκάζουμε ζεστά με ανθόνερο. Όταν
                                                                     κρυώσουν λίγο, τα πασπαλίζουμε με ζά-
                                                                     χαρη άχνη.  Διατηρούνται αρκετό  καιρό

                                                                     μέσα σε μεταλλικό κουτί μπισκότων.
   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102