Page 97 - mag_79
P. 97
της Δήμητρας Ξενάκη
PhD in Molecular &
Structural Chemistry of Foods
Αrabic Ma'amoul
Υλικά για τη ζύμη Οδηγίες
4 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό Αφαιρούμε κουκούτσια και φλοίδεςαπό
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις τους χουρμάδες, τους ψιλοκόβουμε και
400γραμ. βούτυρο μαλακό λιωμένο τους βάζουμε μέσα σ' ένα μπολ. Προ-
σθέτουμε το βούτυρο, το κάρδαμο και το
½ φλιτζάνι ροδόνερο ροδόνερο και τους ζυμώνουμε. Με τις
1 κ. σ. τριμμένο μαχλέπι παλάμες μας φτιάχνουμε μικρά μπαλά-
½ κ. γλ. μαγιά σκόνη κια πάστας και τα σκεπάζουμε με μεμ-
Για τη γέμιση βράνη τροφίμων.
400γραμ. ώριμοι χουρμάδες, χωρίς φλοί- Τρίβουμε την καρυδόψιχα και την ανα-
δες και κουκούτσια μειγνύουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα και
½ κ. γλ. τριμμένο κάρδαμο το ροδόνερο. Πιέζοντας με τα δάχτυλά
1 κ. σ. λιωμένο βούτυρο μας φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια που τα
σκεπάζουμε με μεμβράνη.
2 κ. σ. ροδόνερο Μέσα σ' ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύου-
1 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα με το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μαχλέπι και 97
2 κ. σ. ζάχαρη άχνη τη μαγιά. Προσθέτουμε ζεστό το βούτυ-
1 κ. γλ. τριμμένη κανέλα ρο, το ροδόνερο και ανακατεύουμε με
2 κ. σ. ροδόνερο μία σπάτουλα. Σκεπάζουμε το μπολ με
μεμβράνη και περιμένουμε να κρυώσει
λίγο το μείγμα.
Κατόπιν ζυμώνουμε το μείγμα. Παίρνου-
με κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού
και δημιουργούμε μία λακκούβα. Προ-
σθέτουμε ένα μπαλάκι πάστας χουρμά ή
μείγματος καρυδόψιχας και το κλείνουμε
μέσα στη ζύμη. Το πλάθουμε σα μπαλάκι
και το τοποθετούμε μέσα σε ρηχό ταψί,
στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 170 C
0
στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν. Όταν εί-
ναι έτοιμα, τα βάζουμε μέσα σε δίσκο και
τα ψεκάζουμε ζεστά με ανθόνερο. Όταν
κρυώσουν λίγο, τα πασπαλίζουμε με ζά-
χαρη άχνη. Διατηρούνται αρκετό καιρό
μέσα σε μεταλλικό κουτί μπισκότων.