Page 94 - mag_79
P. 94

ΔΙΑΤΡοφή & υΓεΙΑ


                           KAρυΔιΑ







               Η ημερήσια κατανάλωση  40 g έως 84 g                  in vitro δοκιμές, έχει φανεί, ότι  αυτές οι
               καρυδιών,  έχει σημαντική επίδραση στα                ενώσεις είναι αποτελεσματικοί αναστο-

               λιπίδια του αίματος, τόσο σε υγιή άτομα               λείς της οξείδωσης της LDL χοληστε-
               σε σχέση σε άτομα με πρόβλημα.                        ρόλης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι

               Ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων:                   φαινολικές ενώσεις των καρυδιών βρέ-
               Σε μία μελέτη σε ανθρώπους με μετρίως                 θηκαν σε υψηλότερη συγκέντρωση στο
               υψηλή χοληστερόλη, η υποκατάσταση                     λεπτό καφετί υμένα που τα περιβάλλει.

               μέρους των λιπαρών του διαιτολογίου με                Μελατονίνη: Τα καρύδια περιέχουν την
               καρύδια,  οδήγησε σε βελτίωση της ελα-                αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη. Σε
               στικότητας  των τοιχωμάτων των αιμο-                  μελέτη σε ποντίκια που τρέφονταν με

               φόρων αγγείων, κάτι  που είναι  κρίσιμο               καρύδια, φάνηκε ότι το επίπεδο της με-
               για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.                λατονίνης στο αίμα αυξήθηκε παράλλη-

               Μέχρι τώρα, ο ακριβής μηχανισμός δεν                  λα με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα
               έχει διευκρινιστεί,.                                  σε σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε

               Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι               καρύδια στο διαιτολόγιο. Οι επιστήμονες
               ενώσεις οι οποίες μειώνουν τη βλάβη                   πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα πρέπει να
   94
               που προκαλείται από τις ελεύθερες ρί-                 αποδοθεί σε συνεργιστική δράση μεταξύ

               ζες στο σώμα.  Είναι ιδιαίτερα δραστικά               μελατονίνης και  άλλων αντιοξειδωτικών
               μόρια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη                   συστατικών  του  καρυδιού  (πχ  Βιταμίνη
               της καρδιαγγειακής νόσου, ορισμένων                   Ε). Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για

               μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών                   να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο της
               που σχετίζονται με τη γήρανση. Τα κα-                 μελατονίνης.

               ρύδια περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά :                Φυτοστερόλες: Οι φυτοστερόλες είναι
               φαινολικές ενώσεις, μελατονίνη, βιταμί-               ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και οι
               νη Ε,  κα                                             οποίες έχουν δομή παρόμοια με αυτήν

               Φαινολικές ενώσεις: Τα καρύδια περιέ-                 της χοληστερόλης. Πολλές επιστημονι-

               χουν ελλαγικό οξύ, μια φαινολική ένωση                κές έρευνες καθώς και μια μετα-ανάλυ-
               που έχει δείξει αντιοξειδωτικές ιδιότητες             ση από 41 κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η
               in vitro. Αναφέρεται επίσης, ότι συμβάλ-              καθημερινή πρόσληψη 2 g φυτοστερο-

               λει στην πρόληψη  ορισμένων μορφών                    λών μειώνει κατά 10% το ποσοστό της
               καρκίνου, μετά από μελέτες σε ζώα.  Τα                LDL («κακής») χοληστερόλης. Είναι αδύ-

               αποτελέσματα αυτά δεν ξέρουμε ακόμα,                  νατο να επιτευχθεί η πρόσληψη  των 2g
               εάν ισχύουν και σε ανθρώπους. Εκτός                   φυτοστερολών την ημέρα από καρύδια
               από το ελλαγικό οξύ, τα καρύδια, περιέ-               ή από άλλο τρόφιμο. Για τον λόγο αυτό

               χουν τουλάχιστον εννέα άλλες φαινολι-                 κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα με
               κές ενώσεις (όπως το γαλλικό οξύ). Σε                 προσθήκη  φυτοστερολών  (μαργαρίνη,
   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99