Page 96 - mag_79
P. 96

ΔΙΑΤΡοφή & υΓεΙΑ


                           KAρυΔιΑ







               να αντικαταστήσουμε με αυτά τα τρόφι-                 γές δοχείο και να  φυλάσσεται στο ψυγείο
               μα άλλα, και να μην τα  προσθέσουμε στη               για να αποφευχθεί η οξείδωση (το τάγγι-

               συνήθη διατροφή (διατηρώντας  ένα στα-                σμα)
               θερό επίπεδο σωματικής δραστηριότη-                   Χρήσεις
               τας κάθε μέρα). Ο διαιτολόγος σας θα σας              Τα καρύδια μπορούν να καταναλωθούν

               δώσει όλες τις οδηγίες που χρειάζεσθε.                ως έχουν, αλλά και με πολλούς άλλους
               ΠΡΟΣΟΧΗ / Καρύδια και αλλεργία                        τρόπους. Μπορούμε να τα βρούμε και

               Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν αλλεργία                  αλατισμένα ή σαν γλυκά καραμελωμένα.
               στα καρύδια ή γενικότερα στους ξηρούς                 Χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική

               καρπούς. Ως εκ τούτου, συνιστάται να                  όσο και στην ζαχαροπλαστική. Στην μα-
               αποφεύγονται τα παρασκευάσματα δια-                   γειρική, χρησιμοποιούνται σε σαλάτες,

               τροφής που περιέχουν καρύδια ή  ξηρούς                σαν συνοδευτικό σε τυριά ή άλλα αλμυ-
               καρπούς. Σημειώνουμε ότι οι ξηροί καρ-                ρά τρόφιμα, σαν συστατικό για «γέμιση»
               ποί ανήκουν στα κύρια αλλεργιογόνα. Για               (πχ σε γαλοπούλα ή σε ντομάτες και λα-

               οποιαδήποτε εξατομικευμένη συμβουλή,                  χανικά),  σαν  συστατικό  σε παρασκευή
               πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε                   ψωμιού, πίτας και τάρτας, σε σάλτσες και
   96
               τον γιατρό σας                                        σε ντρεσιγκς. Στην ζαχαροπλαστική χρη-
               Επιλογή  και Συντήρηση                                σιμοποιούνται σαν συστατικό σε φρουτο-

               Είναι προτιμότερο, να αγοράζουμε κα-                  σαλάτες, σαν γαρνίρισμα σε παγωτά και
               ρύδια με το  κέλυφος, επειδή,  αυτά που               άλλα γλυκίσματα, αλλά και για την παρα-

               πωλούνται χωρίς κέλυφος ταγγίζουν                     σκευή γλυκού του κουταλιού, καρυδό-
               εύκολα (αυτό γίνεται επειδή τα ακόρε-                 πιτας, τάρτας,  σιροπιαστών γλυκών με
               στα λιπαρά των  καρυδιών οξειδώνονται                 φύλλο  και πολλών άλλων γλυκισμάτων.

               γρήγορα όταν έρθουν σε επαφή με τον                   Συχνά τα βρίσκουμε αναμεμιγμένα με
               αέρα.)  Επιλέξτε  καρύδια με έντονο καφέ              σταφίδες  και άλλους ξηρούς καρπούς

               χρώμα, συμπαγή, με ομοιόμορφο μέγε-                   και σπόρους για την παρασκευή πρω-
               θος, που τα  «αισθάνεστε βαριά» στο χέρι.             ινού. Υπάρχουν πολλές παραδοσιακές
               Προσέξτε να μην έχουν ρωγμές, μούχλα,                 συνταγές με καρύδια όπως  η παραδοσι-

               στίγματα και ταγκή οσμή. Βρίσκουμε βέ-                ακή χριστουγεννιάτικη αγγλική πουτίγκα
               βαια και το εσωτερικό των καρυδιών,                   ή το αραβικό μααμούλ.

               σε ειδικές αεροστεγείς συσκευασίες. Τα
               καρύδια με κέλυφος, μπορούν να συντη-
               ρηθούν σε δροσερό και ξηρό μέρος για

               πολλούς μήνες, ενώ τα καρύδια  χωρίς
               το  κέλυφος (η «ψίχα του καρυδιού»), θα
               πρέπει να τοποθετείται μέσα σε αεροστε-
   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101