Page 95 - mag_79
P. 95

της Δήμητρας Ξενάκη

                                                                                               PhD in Molecular &
                                                                                     Structural Chemistry of Foods






               γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ). Έχει απο-                το ένζυμο είναι το μαγγάνιο και ο  ψευ-
               δειχθεί ότι η τακτική & σωστή κατανά-                 δάργυρος). Ο ψευδάργυρος είναι ένας

               λωση αυτών των προϊόντων μειώνει την                  συν-παράγοντας σε πολλά ένζυμα που
               κακή (LDL) χοληστερόλη και την ολική                  ρυθμίζουν την αύξηση και την ανάπτυξη,
               χοληστερόλη. Συνεπώς οι φυτοστερόλες                  την παραγωγή σπέρματος, την πέψη και

               είναι ενώσεις, πολύτιμες για την καρδια-              την σύνθεση νουκλεϊκών οξέων. Το σε-
               κή υγεία.                                             λήνιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, το

               Αργινίνη:  Είναι γνωστό, ότι οι φυτικές               οποίο λειτουργεί ως συν-παράγοντας  σε
               πρωτεΐνες διαφέρουν από τις  ζωικές,  σε              αντι-οξειδωτικού ένζυμα, όπως η  υπε-
               ότι αφορά στα αμινοξέα που περιέχουν.                 ροξειδάση της γλουταθειόνης.

               Οι φυτικές πρωτεΐνες γενικά, περιέχουν                Κυριότερες βιταμίνες των καρυδιών
               περισσότερη αργινίνη και λιγότερη λυσί-               Tα καρύδια  είναι  πηγή βιταμίνης Ε και

               νη. Τα καρύδια περιέχουν υψηλό ποσο-                  ιδιαίτερα πλούσια σε γ-τοκοφερόλη. Πε-
               στό αργινίνης.                                        ριέχουν  περίπου 21g ανά 100g (περίπου

               Οι φυτικές ίνες: Τα καρύδια είναι πηγή                140% της συνιστώμενης ημερήσιας πα-
               φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες, που  βρί-              ροχής). Περιέχουν επίσης βιταμίνες του                     95

               σκονται μόνο σε φυτικά προϊόντα, είναι                συμπλέγματος Β  όπως η ριβοφλαβίνη, η
               μια ομάδα ουσιών, που δεν αφομοιώ-                    νιασίνη, η θειαμίνη, το  παντοθενικό οξύ,
               νονται από τον οργανισμό. Εκτός από                   βιταμίνη Β-6, και το φυλλικό οξύ

               την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη                Καρύδια και σωματικό βάρος
               συμβολή στη μείωση του κινδύνου καρ-                  Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά,

               κίνου του εντέρου, μια διατροφή πλούσια               γι’αυτό πολλοί  πιστεύουν ότι η κατανά-
               σε διαιτητικές ίνες μπορεί να βοηθήσει                λωσή τους,  μπορεί να προκαλέσει αύξη-
               στην πρόληψη  καρδιαγγειακών  νοση-                   ση του σωματικού βάρους και αποφεύ-

               μάτων  και στον έλεγχο του διαβήτη τύ-                γουν την κατανάλωση τους.  Μία μελέτη
               που 2.                                                έδειξε ότι η προσθήκη ξηρών καρπών

               Μέταλλα που περιέχονται στα καρύδια                   στην δίαιτα για έξι μήνες αύξησε το βά-

               Τα καρύδια είναι επίσης πηγές μετάλλων                ρος λιγότερο από τις προβλεπόμενες τι-
               όπως μαγγανίου, χαλκού, καλίου, ασβε-                 μές, λαμβάνοντας υπόψη το θερμιδικό

               στίου, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύ-                  πλεόνασμα που προκλήθηκε. Αυτό το
               ρου, και  σεληνίου. Ο χαλκός είναι  συ-               αποτέλεσμα μπορεί να εξηγηθεί με δια-
               μπαράγοντας  για πολλά ζωτικά ένζυμα,                 φορετικούς μηχανισμούς, όπως με την

               συμπεριλαμβανομένου  του κυτοχρώμα-                   αύξηση του βαθμού κορεσμού ή των
               τος της c-οξειδάσης και του  υπεροξειδί-              ενεργειακών δαπανών ή με την υψηλή

               ου της  δισμουτάσης  (άλλα μέταλλα που,               περιεκτικότητα σε ίνες. Οι επιστήμονες
               λειτουργούν ως συν-παράγοντες για αυτό                αναφέρουν όμως, ότι,  είναι προτιμότερο
   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100