Page 93 - mag_79
P. 93

της Δήμητρας Ξενάκη

                                                                                               PhD in Molecular &
                                                                                     Structural Chemistry of Foods






               Υπάρχουν τουλάχιστον 30 ποικιλίες καλ-                ένα πέμπτο είναι  α-λινολενικό οξύ, ένα
               λιεργούμενων καρυδιών. Οι τρεις πιο                   ω-3 απαραίτητο λιπαρό οξύ. Τα πολυα-

               δημοφιλείς, που καλλιεργούνται για                    κόρεστα λιπαρά οξέα, και κυρίως  ω-3
               εμπορικό σκοπό είναι η αγγλική ή περ-                 λιπαρά, θεωρούνται ωφέλιμα για την

               σική καρυδιά (Juglans regia), η μαύρη                 καρδιαγγειακή υγεία. Στα καρύδια απο-
               καρυδιά (Juglans nigra), και η λευκή ή                δίδονται  ευεργετικές επιδράσεις  για την

               butternut καρυδιά (Juglans cinerea).                  καρδιαγγειακή υγεία, κυρίως χάρη στην
               Οι μεγαλύτερες εμπορικές καλλιέργει-                  ικανότητά τους να βελτιώνουν το προφίλ
               ες γίνονται στις Η.Π.Α., στη Ρουμανία,                των λιπιδίων του αίματος και την ελαστι-

               στη Γαλλία, στην Τουρκία, και στην Κίνα.              κότητα των αγγείων. Είναι τεκμηριωμένο
               Αφού φυτευτεί, το δέντρο χρειάζεται,  πε-             επιστημονικά, ότι η αντικατάσταση κο-

               ρίπου τέσσερα χρόνια μέχρι να παράγει                 ρεσμένων λιπαρών από πολυακόρεστα
               καρπούς για την πρώτη σημαντική συ-                   λιπαρά στη διατροφή οδηγεί σε  μείωση
               γκομιδή.                                              της χοληστερόλης του αίματος.

               Κατά τη διάρκεια κάθε σεζόν, οι καρποί                Λιπίδια του αίματος: Αρκετές επιστημονι-

               είναι έτοιμοι για συγκομιδή τον Αύγου-                κές μελέτες, έχουν εκτιμήσει την επίδρα-                   93
 KAρυΔιΑ       να ραγίζει και να ανοίγει, για να φανερώ-             λιπίδια του αίματος. Σε υγιή άτομα, η κα-
               στο, όταν το παχύ πράσινο κύτος αρχίζει
                                                                     ση της κατανάλωσης ξηρών καρπών στα

               σει  το ανοιχτόχρωμο καφέ σκληρό  κέ-
                                                                     τανάλωση  44 - 84 g  καρυδιών την ημέ-
               λυφος του καρυδιού. Κάθε καρπός έχει

               σχεδόν σφαιρικό σχήμα. Δομικά, ο πυ-                  ρα για τέσσερις εβδομάδες οδήγησε σε
                                                                     μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά
               ρήνας των καρυδιών,  αποτελείται από                  4% έως 12% και της LDL («κακής») χολη-
               δύο άνισους, κυματοειδείς λοβούς, με                  στερόλης κατά 9% έως 16%  σε σύγκριση

               υπόλευκο χρώμα και καλύπτονται από                    με δίαιτα  χωρίς καρύδια. Είναι σημαντι-
               ένα λεπτό υμένα με ανοιχτό καφέ χρώ-                  κό να σημειωθεί ότι σ’ αυτές τις μελέτες,

               μα. Το λάδι,  που εξάγεται από τα καρύ-               τα καρύδια δεν προστέθηκαν, αλλά κα-
               δια, εκτός από το μαγείρεμα, έχει επίσης              ταναλώνονταν σε αντικατάσταση άλλων
               χρησιμοποιηθεί σε ως βάση στην ιατρι-                 λιπαρών του διαιτολογίου. Παρόμοιες

               κή, και στην αρωματοθεραπεία.                         μελέτες σημειώνουν επίσης,  βελτίωση

               Βασικά συστατικά των καρυδιών                         στα λιπίδια του αίματος κατά την ενσω-
               και υγεία.                                            μάτωση των ξηρών καρπών σε άτομα με

               Πολυακόρεστα λιπαρά  οξέα:  Τα  καρύ-                 υπερχοληστερολαιμία.  Σε μια άλλη με-
               δια  έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτι-                  λέτη, η κατανάλωση  41 -  56 g καρυδιών

               κότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα                    ανά ημέρα για έξι εβδομάδες οδήγησε σε
               (περισσότερο από  το 70% των συνολι-                  μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά
               κών λιπιδίων) εκ των οποίων σχεδόν το                 4% και της LDL χοληστερόλης κατά 11%
   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98