Page 98 - mag_83
P. 98
ΔιΑΤΡοφή & υΓειΑ
98 Γ νώ Ρ ι Μ ια Μ έ τα
KEρΑΣιΑ
Τα πεντανόστιμα κεράσια, εκτός από την υπέροχη γεύση τους προσφέ-
ρουν και πολλά οφέλη στην υγεία, χάρις στα θρεπτικά τους συστατικά
και στις μοναδικές αντιοξειδωτικές ουσίες τους. Κανείς δεν ξέρει να πει
με σιγουριά για τον τόπο καταγωγής της κερασιάς, ωστόσο, οι αρχαίοι
Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκε-
κριμένα από την πόλη της Κερασούντας (από όπου πήρε το όνομά της)
στην Ανατολία της σημερινής Τουρκίας, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.
(Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το όνομα της κερασιάς προέρχεται από
τη λέξη “κεραία”, εξαιτίας της ορθόκλαδης διαμόρφωσης του δένδρου.)
Ο Θεόφραστος, ο αρχαίος χρονογράφος που κατέγραψε τα είδη των
φυτών, αναφέρει ότι η κερασιά ευδοκιμεί όπου και η φιλύρα (φλαμου-
ριά) και περιέγραψε το κεράσι ως ένα “φρούτο χρώματος ερυθρού το
οποίο έμοιαζε στο σχήμα με διόσπυρο και στο μέγεθος με φασόλι”.