Page 100 - mag_83
P. 100
ΔιΑΤΡοφή & υΓειΑ
Γ νώ Ρ ι Μ ια Μ έ τα
KEρΑΣιΑ
Στην βοτανική, ο καρπός του κερασιού, εί- νται θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.
ναι μιά «δρύπη» (πυρηνόκαρπα φρούτα), Πιο γνωστές ποικιλίες είναι η κερασιά
που ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, Ρουπκόβου, που παράγει τα τραγανά κε-
του γένους Prunus. Μερικά από κοινά ράσια της Έδεσσας, η πετροκερασιά, με
φρούτα της κατηγορίας «δρύπης» είναι τα τραγανά και νόστιμα πετροκέρασα που
τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, βερίκοκα, φέρουν μία χαρακτηριστική γραμμή στο
κλπ. Αν και υπάρχουν διάφορα είδη κε- μέσο του καρπού και η κερασιά των βο-
ρασιών, δύο είναι οι πιο δημοφιλείς ποι- δενών με τα μεγάλα και νόστιμα κεράσια.
κιλίες τα αγριοκέρασα ή γλυκά κεράσια Τα κεράσια που παράγονται από τις πιό
και τα πετροκέρασα. πάνω ποικιλίες, εκτός από την εγχώρια
Τα γλυκά κεράσια ανήκουν στο είδος κατανάλωση, εξάγονται. Άλλες ποικιλίες
Prunus avium, ενώ τα πετροκέρασα είναι η τραγανή Βόλου, η Ναπολέων, που
ανήκουν στο είδος Prunus cerasus. Τα έχει μεγάλη παραγωγή κερασιών και η
κεράσια έχουν κεντρικό "πετρώδες- καλλιέργειά της αναπτύχθηκε τα τελευ-
σκληρό" κουκούτσι που περιβάλλεται ταία χρόνια και η φράουλα Βόλου.
100 από τη σάρκα του φρούτου διαστάσεων Η Τουρκία είναι πρώτη στον κόσμο σε
περίπου 2 cm σε διάμετρο. Εξωτερικά οι παραγωγή κερασιών. Ακολουθούν οι
καρποί έχουν "λαμπερό" κόκκινο ή μοβ Η.Π.Α., το Ιράν, η Ουκρανία και η Γερμα-
χρώμα με πολύ λεπτή φλούδα. νία. Η Ελλάδα έχει την 10η θέση στον κό-
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές σμο με 43.000 τόνους ετησίως. Αξίζει να
ποικιλίες ενώ τα κεράσια που παράγο- σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές της Ελ-