Page 101 - mag_83
P. 101

της Δήμητρας Ξενάκη

                                                                                               PhD in Molecular &
                                                                                     Structural Chemistry of Foods






               λάδας που παράγουν κεράσια, οργανώ-                   ορισμένων νευρολογικών προβλημά-
               νονται «Γιορτές κερασιού», όπου μπο-                  των και  στην αντιμετώπιση ορισμένων

               ρεί κάποιος να δοκιμάσει τόσο φρέσκα                  καταστάσεων που προδιαθέτουν για δια-
               φρούτα από διάφορες ποικιλίες όσο και                 βήτη.
               γλυκά του κουταλιού, χυμούς και άλλα                  •  Τα  κεράσια  είναι  πλούσια  στην  στα-

               παρασκευάσματα. (Κυρίως στην Βόρεια                   θερή αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη.
               Ελλάδα, όπως στην Έδεσσα, στις Σέρρες,                Συμβάλλει στην ηρεμία  του νευρικού

               στα Γρεβενά, στην Πιερία, αλλά και στην               συστήματος, βοηθάει στην ευερεθιστό-
               νότια Ελλάδα στην Αχαΐα, στην Αρκαδία                 τητα και συμβάλλει στην ανακούφιση
               κ.α)                                                  από ορισμένες νευρώσεις, αϋπνία και

                                                                     πονοκεφάλους.
               Κεράσια και υγεία                                     • Τα κεράσια και κυρίως τα πετροκέρα-

               • Τα κεράσια είναι φρούτα πλούσια σε                  σα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοει-

               χρωστικές  φλαβονοειδείς ουσίες, που                  δή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά,  που
               είναι γνωστές  ως γλυκοζίτες ανθοκυ-                  είναι πολύτιμα για την υγεία. Τέτοιες ου-

               ανινών.   οι  ανθοκυανίνες είναι κόκ-                 σίες είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το                101
               κινες, μοβ ή μπλε χρωστικές ουσίες                    β-καροτένιο. Τα συστατικά αυτά δρουν
               που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και                    προστατευτικά σαν περισυλλέκτες των

               λαχανικά. έίναι συγκεντρωμένες κυρί-                  βλαβερών ελευθέρων ριζών και έναντι
               ως στην φλούδα, και είναι γνωστό ότι                  των Reactive oxygen species (ROS), που
               έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότη-                 παίζουν αρνητικό ρόλο στην διαδικασία

               τες. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει               της γήρανσης καθώς και στην διαδικα-
               ότι οι ανθοκυανίνες των κερασιών φαί-                 σία ανάπτυξης διαφόρων νοσημάτων.
               νεται να έχουν  αντιφλεγμονώδη επίδρα-                • Επίσης οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

               ση στον οργανισμό καθώς μπλοκάρουν                    των συστατικών των κερασιών, ενδέχε-
               την δράση  των ενζύμων  κυκλογενάσης                  ται να κάνουν καλό στην καρδιαγγειακή

               -1 και – 2 (cycloxygenase-1 και – 2). Έτσι            υγεία.
               η κατανάλωση κερασιών,  ίσως συμ-                     • τα κεράσια είναι καλή πηγή μέταλ-
               βάλλει θετικά και σε ότι αφορά σε  χρό-               λων, όπως  το κάλιο, ο σίδηρος , ο ψευ-

               νια επώδυνα επεισόδια  όπως η ουρική                  δάργυρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο. το
               αρθρίτιδα, η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία.                 κάλιο είναι σημαντικό συστατικό των

               • Με βαση άλλες  ερευνητικές ενδείξεις,               κυττάρων και των  υγρών του σώματος
               φαίνεται ότι τα πετροκέρασα συμβάλλουν                και συμβάλλει στην φροντίδα  της αρτη-

               στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών                    ριακής πίεσης.
               καρκίνου, ορισμένων παθήσεων της γή-
               ρανσης, καθώς και στην αντιμετώπιση
   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106