Page 77 - mag_23
P. 77

από την ειρήνη πετροπούλου

                                                                                                     Φαρμακοποιός





               4   φρούτα και λαχανικά (ειδικά μπρόκολο
                   και κουνουπίδι)
               4  Βρώμη, όσπρια
               4   Ψωμί, παξιμάδια, φρυγανιές ολικής άλε-
                   σης, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες ( πηγές υδα-
                   τανθράκων και αμύλου)                                  6   Βούτυρο, μαγιονέζα, ζωμός κρέ-
               4   Λιπαρά ψάρια (περιέχουν ω-3 λιπαρά                        ατος, παχιές σούπες
                   οξέα)                                                  6   εντόσθια, αλλαντικά, κόκκινο
               4   ελαιόλαδο (να αποφεύγεται το τηγανη-                      κρέας, μπέικον, παστά
                   τό)                                                    6   πλήρες γάλα και γιαούρτια, λιπα-
               4   Κοτόπουλο, γαλοπούλα και άπαχο κόκκι-                     ρά τυριά, κρέμα γάλακτος
                   νο κρέας                                               6   γλυκά, σοκολάτες, κρουασάν,
               4   γάλα και γιαούρτι (2% λιπαρά)                             ροφήματα, αρτοσκευάσματα με
               4   τυριά με χαμηλά λιπαρά                                    αυγά και βούτυρο, παγωτά, κρέ-
               4   τρόφιμα αποκλειστικά φυτικής προέλευ-                     μες, λίπος καρύδας
                   σης που περιέχουν φυτοστερόλες (σου-                   6   τρόφιμα τηγανισμένα με ζωικά
                   σάμι, ηλιόσποροι, αρακάς, φιστίκια)                       λίπη (πατατάκια)
               4   μαργαρίνες εμπλουτισμένες με φυσικές
                   στερόλες


                                                                                                                                77




               Αυγο                                    μια παρεξηγημένη

                                                       τροφή




                     χει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για την           ευθύνη για την αύξηση της, γιατί μετατρέπο-
                Έ αύξηση της χοληστερίνης και οι γιατροί             νται στο ήπαρ σε χοληστερίνη.
               συνιστούσαν στους ασθενείς να το αποφεύ-              το αυγό περιέχει βιταμίνες, σίδηρο, ασβέ-
               γουν. Όμως ,νέες μελέτες δείχνουν ότι η χο-           στιο και άλλα χρήσιμα συστατικά.
               ληστερίνη της τροφής (αυγό)  ευθύνεται για            μπορούμε λοιπόν να καταναλώνουμε ένα
               την  αύξηση της χοληστερίνης  του  αίματος            ή δύο αυγά την ήμερα άφοβα. πρέπει όμως
               πολύ λιγότερο, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά                να τα καταναλώνουμε βραστά και όχι τη-
               οξέα είναι αυτά που φέρουν τη μεγαλύτερη              γανητά.

               Η διατροφή λοιπόν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της χοληστερίνης του
               αίματος.
               Τέλος τις παραπάνω διατροφικές συμβουλές πρέπει να τις ενστερνίζονται και άν-
               θρωποι που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της χοληστερίνης
               τους, γιατί η διατροφή έχει επικουρικό ρόλο σε αυτή.


                  ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΠΙΜΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑί σίΑ ΟΕ


                                 Πόντου 54, ιλίσσια  | τ. 210 7709429




 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:  www.ede.gr : Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, Οδηγός διατροφής για τη ρύθμιση  του διαβήτη | Γεώργιος Σ. Γκούμας: Μύθοι και αλήθειες για την χοληστερίνη και την υπέρταση
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82