Page 76 - mag_23
P. 76

ΔΙΑτΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ




















                                                λέξη-κλειδί για τη διατήρηση


                                              της χοληστερόλης του αίματος

                                                         σε φυσιολογικά επίπεδα
















                                      όλική χοληστερόλη (χοληστερίνη) < 200 mg

   76                                             HdL (*καλή χοληστερίνη):


                              για τους άντρες > 40 mg                   για τις γυναίκες > 50 mg



                        *Λέγεται καλή χοληστερίνη γιατί προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρυνση.

                                             LdL (κακή χοληστερίνη) < 130 mg

                          για άτομα σε άμεσο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και για διαβητικούς
                                                        η LdL < 100 mg



               η σωστή διατροφική συμπεριφορά μας βοηθάει να μειώσουμε τα επίπεδα της

               κακής χοληστερίνης (LDL) και να αυξήσουμε τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης
               (HDL), θωρακίζοντας έτσι το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

                     ι  τροφές που μπορούμε να καταναλώ-            νισμό μας με μεγάλες ποσότητες κακού λί-
               ονουμε είναι αυτές που περιέχουν καλής               πους. με τον όρο κακό λίπος εννοούμε το
               ποιότητας λίπη. αυτά είναι τα μονοακόρεστα           κορεσμένο λίπος, που είναι συνήθως ζωικής
               (ελαιόλαδο) και τα πολυακόρεστα (ψάρια               προέλευσης, και τα trans λιπαρά οξέα. αυτά
               και ξηροί καρποί) λιπαρά οξέα. επίσης ιδα-           βρίσκονται σε τροφές όπως το βούτυρο, η
               νικές είναι οι τροφές που περιέχουν φυτικές          μαγιονέζα, εντόσθια, γλυκά, και τρόφιμα τη-
               ίνες διαλυτές (βρώμη και όσπρια) και αδιά-           γανισμένα με ζωικά λίπη.
               λυτες (δημητριακά και λαχανικά).                     παρακάτω παραθέτουμε συγκεντρωτικά σε
               αντίθετα πρέπει να αποφεύγονται τροφές               πίνακες τις τροφές που πρέπει να τρώμε και
               που περιέχουν και τροφοδοτούν τον οργα-              αυτές που πρέπει να αποφεύγουμε.




                ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:  www.ede.gr : Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, Οδηγός διατροφής για τη ρύθμιση  του διαβήτη | Γεώργιος Σ. Γκούμας: Μύθοι και αλήθειες για την χοληστερίνη και την υπέρταση
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81