Page 88 - magazin_016
P. 88

ΔΙΑτρΟφΗ & ΕΥΕΞΙΑ
                                                                    στο φαγητό




             Tα τελευταία χρόνια στα εστιατόρια βρίσκουμε φαγητά μαγειρεμένα με φρούτα, μια γευστι-

             κή συνήθεια σχετικά καινούργια στη χώρα μας, ωστόσο, πολύ διαδεδομένη σε άλλες χώρες.
             Tα υπέρ: Tα μαγειρεμένα φρούτα προσδίδουν ελάχιστες από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά
              συστατικά που βρίσκουμε στα φρέσκα, και έτσι ως συνδυασμός δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δια-
              τροφική αξία. Eπειδή όμως το καλοκαίρι τρώμε συχνά κρέας ψημένο στη σχάρα, καλό είναι να
              γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων στο ίδιο γεύμα, κυρίως χάρη στα αντιοξειδωτικά και
              τα φλαβονοειδή που περιέχουν, «μπλοκάρει» την καρκινογόνο δράση, για την οποία έχει κατη-
              γορηθεί κατά καιρούς αυτός ο τρόπος μαγειρέματος. Mία μερίδα φρέσκων φρούτων στο

              τέλος του γεύματος θωρακίζει, προστατεύει και δίνει ενέργεια στον


               οργανισμό μας.
               Tα κατά: Oι περισσότερες βιταμίνες που υπάρχουν στα φρούτα εί-
               ναι πολύ ευαίσθητες και χάνονται σε μεγάλο ποσοστό με το μαγεί-
               ρεμα. Aκόμη όμως και οι φυτικές ίνες χάνουν μεγάλο μέρος των
               ιδιοτήτων τους. h προσθήκη λοιπόν φρούτων στο φαγητό έχει να
                κάνει κυρίως με τη γεύση παρά με τη διατροφική αξία του πιάτου.
                O καλύτερος συνδυασμός: O συνδυασμός φρούτου και
                φαγητού είναι λιγότερο διαδεδομένος στη χώρα μας. Aν θελήσου-



                φρούτα, όπως βερίκοκα ή σύκα, αλλά και τα σταφύλια, που ταιριά-
   88           με να πειραματιστούμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε αποξηραμένα
                ζουν ιδιαίτερα με το κρέας.


                                                                          με παγωτό





                                             Tο παγωτό είναι ένα σνακ -ιδιαίτερα το καλοκαίρι- δημοφιλές
                                             όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενηλίκους. Aκόμη καλύτερα
                                             είναι, αν μπορούμε, να παρασκευάσουμε σπιτικό παγωτό, χρησι-
                                             μοποιώντας γάλα με λίγα λιπαρά και χυμό ή κομμάτια φρέσκων
                                             φρούτων. Mπορούμε επίσης να συνδυάσουμε μία μπάλα παγω-
                                             τού του εμπορίου με φρουτοσαλάτα.
                                             Tα υπέρ: Tο παγωτό εμπεριέχει σε ικανοποιητικό ποσοστό τα
                                             ευεργετικά στοιχεία των γαλακτοκομικών και μας δίνει μαζί με τα
                                             φρούτα ένα διατροφικό συνδυασμό που, αν καταναλώνεται με
                                             μέτρο, είναι ωφέλιμος για τον οργανισμό.
                                             Tα κατά: Tο παγωτό δεν προτείνεται για συχνή κατανάλωση
                                             σε ανθρώπους που θέλουν να χάσουν ή να ελέγχουν το βάρος
                                             τους. Aκόμη, δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως τα τυποποιημένα
                                             παγωτά με άρωμα φρούτων μάς παρέχουν τα ωφέλιμα στοιχεία
                                             των φρέσκων φρούτων.
                                             O καλύτερος συνδυασμός: Mε το παγωτό ταιριάζει ιδι-
                                             αίτερα η φρουτοσαλάτα από ανάμεικτα καλοκαιρινά φρούτα.
                                             Aν θέλουμε κάποιο μεμονωμένο φρούτο, μπορούμε να προτιμή-
                                             σουμε το πεπόνι ή το ψιλοκομμένο ροδάκινο.
   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93