Page 86 - magazin_016
P. 86
με ...
ΔΙΑτρΟφΗ & ΕΥΕΞΙΑ
διατροφη & ΕΥΕΞια
Eκτός όμως από το να τα απολαμβάνουμε σκέτα, τα φρούτα μπορούν να συνδυα-
στούν με πολλές τροφές, δίνοντάς πιάτα υψηλής θρεπτικής αξίας και λίγων θερ-
μίδων. Aυτό το καλοκαίρι λοιπόν δοκιμάστε και πειραματιστείτε με συνδυασμούς
φρούτων και άλλων τροφών, απολαύστε τη γεύση τους και κερδίστε σε βιταμίνες
και θρεπτικά συστατικά.
γιαούρτι
Tα περισσότερα φρούτα μπορούν να συνδυα-
στούν με το γιαούρτι, ανάλογα με τις γευστικές
μας προτιμήσεις, δίνοντάς μας ένα πλήρες και
θρεπτικό σνακ.
Tα υπέρ: Tο γιαούρτι, όπως και το τυρί, χάρη
στα λίπη που περιέχει στη σύνθεσή του, διευκολύνει την
απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και των καροτινοει-
δών που υπάρχουν σε αφθονία στα φρούτα. O συνδυασμός του γιαουρ-
τιού με τα φρούτα είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για το πρωινό, αφού βοηθά τον οργανισμό
μας να αναπληρώσει γρήγορα τη γλυκόζη που μειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και να απο-
86 86 κτήσει την απαραίτητη ενέργεια για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του.
Tα κατά: O συνδυασμός αυτός είναι τόσο υγιεινός και θρεπτικός, που δεν έχει αρνητικά στοιχεία.
O καλύτερος συνδυασμός: h επιλογή που θα κάνουμε είναι καταρχήν ανάλογη με τις γευ-
στικές μας προτιμήσεις, ωστόσο το ροδάκινο, τα βερίκοκα και οι φράουλες είναι κάποιοι από
τους πιο ταιριαστούς συνδυασμούς.
αλλαντικά
Aπό τους πιο γνωστούς συνδυασμούς φρούτων με αλλαντικά είναι
το προσούτο με πεπόνι και η ποικιλία αλλαντικών που συνοδεύεται
από σύκα ή άλλα φρούτα με έντονη γεύση. Tα υπέρ: Παρά
το γεγονός ότι τα αλλαντικά δεν συνιστώνται, κυρίως λόγω
του κορεσμένου λίπους, των συντηρητικών και της μεγάλης
ποσότητας αλατιού που περιέχουν, η κατανάλωσή τους με
μέτρο μάς προσφέρει ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο και
σελήνιο, καθώς και ορισμένες βιταμίνες, κυρίως του
συμπλέγματος B. Tα κατά: Tο κορεσμένο λίπος των
αλλαντικών δεν συστήνεται για κατανάλωση. Eπιπλέ-
ον, τα αλλαντικά, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότη-
τάς τους σε αλάτι και συντηρητικά, είναι τρόφιμα που
δεν ενδείκνυνται για το καλοκαίρι, αφού για να γίνει
η πέψη τους θα πρέπει να αυξηθεί η θερμοκρασία του
οργανισμού. Aν όμως θέλουμε να τα καταναλώνουμε,
καλύτερη λύση είναι τα αλλαντικά με λίγα λιπαρά, όπως
η γαλοπούλα ή το άπαχο ζαμπόν. O καλύτερος συνδυ-
ασμός: Mε τα αλλαντικά ταιριάζει ιδιαίτερα το πεπόνι, αλλά
και αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα ή σύκα.