Page 87 - magazin_016
P. 87

της πένυς δαμτζή

                                                                                       Διαιτολόγος - Διατροφολόγος





                                                                                        σαλάτα





                                                                            O συνδυασμός των φρούτων με σαλά-
                                                    τυρί                    τα είναι γνωστός από την αρχαιότητα,

                                                                            αφού από διάφορες πηγές ανακαλύ-
                                                                            πτουμε ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής
                    O συνδυασμός φρούτων με τυρί είναι εξίσου               στην αρχαία Eλλάδα.
                   καλός τόσο από διατροφική όσο και από γευ-               Tα υπέρ: Γενικότερα η κατανάλωση
                   στική άποψη. Tο ποιο τυρί θα προτιμήσουμε για            σαλάτας που είναι πλούσια σε αντιο-
                   να συνοδέψει το φρούτο μας είναι σε μεγάλο               ξειδωτικά, βιταμίνες και φλαβονοειδή
                   βαθμό θέμα προσω- πικής επιλογής. Η παραδο-              είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργα-
                   σιακή φέτα ωστόσο ταιριάζει περισσότερο με               νισμό μας. Aν τα φρούτα κάνουν πιο
                   τα φρούτα, γιατί περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό             ελκυστική την κατανάλωση της σαλά-
                   υγρασίας και είναι πιο «δροσερή». Aν βέβαια              τας, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τα
                   θέλουμε να μειώσουμε τις θερμίδες του γεύμα-             προσθέσουμε.
                   τος, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φέτα με             Tα  κατά:  Mε αυτόν το συνδυασμό
                   ένα λευκό τυρί με μειωμένα λιπαρά, όπως το               χάνουμε ένα μεγάλο ποσοστό των βι-
                   ανθότυρο και η μυζήθρα.                                  ταμινών που περιέχουν τα φρούτα,
                   Tα υπέρ: Tα λιπαρά που περιέχονται στο τυρί              κυρίως λόγω των φυτικών ινών και                    87
                   διευκολύνουν την απορρόφηση των λιποδια-                 των τανινών που υπάρχουν στις σαλά-
                   λυτών βιταμινών και των καροτινοειδών που                τες, οι οποίες μειώνουν τη δυνατότητα
                   υπάρχουν στα φρούτα. Eπίσης, ο συνδυασμός                απορρόφησης των βιταμινών από τον
                   αυτός μάς δίνει ένα ελαφρύ γεύμα υψηλής θρε-             οργανισμό μας.
                   πτικής αξίας, καθώς συνυπάρχουν το ασβέστιο,             O καλύτερος συνδυασμός:
                   οι πρωτεΐνες του τυριού και οι βιταμίνες του             Για να νοστιμίσουμε τη σαλάτα μας, θα
                   συμπλέγματος B των γαλακτοκομικών με τους                προτιμήσουμε φρούτα όχι πολύ ζουμε-
                   υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες         ρά, όπως σταφύλι, ανανάς και σύκα.
                   των φρούτων. Ένας πολύ ωφέλιμος συνδυα-
                   σμός είναι τυρί με πεπόνι, αφού η βιταμίνη C
                   που υπάρχει στο πεπόνι συμβάλλει στην εναπό-
                   θεση αλάτων ασβεστίου στα οστά και στα δό-
                   ντια. Έτσι, μαζί με γιαούρτι ή τυρί έχει συνδυ-
                   ασμένη δράση όσον αφορά την ενίσχυση των
                   οστών. Eξαίρετος συνδυασμός είναι επίσης το
                   καρπούζι με το τυρί, αφού το τυρί αυξάνει την
                   απορρόφηση και την πρόσληψη του λυκοπενί-
                   ου, ενός σημαντικού καροτινοειδούς που υπάρ-
                   χει στο καρπούζι.
                   Tα  κατά: O συνδυασμός αυτός είναι τόσο
                   υγιεινός και θρεπτικός, που δεν έχει αρνητικά
                   στοιχεία. O καλύτερος συνδυασμός: Aπό τους
                   πιο δημοφιλείς και θρεπτικούς συνδυασμούς
                   φρούτων με τυρί είναι το πεπόνι, το καρπούζι
                   και τα λευκά σταφύλια.
   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92