Page 87 - magazin_016
P. 87
της πένυς δαμτζή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
σαλάτα
O συνδυασμός των φρούτων με σαλά-
τυρί τα είναι γνωστός από την αρχαιότητα,
αφού από διάφορες πηγές ανακαλύ-
πτουμε ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής
O συνδυασμός φρούτων με τυρί είναι εξίσου στην αρχαία Eλλάδα.
καλός τόσο από διατροφική όσο και από γευ- Tα υπέρ: Γενικότερα η κατανάλωση
στική άποψη. Tο ποιο τυρί θα προτιμήσουμε για σαλάτας που είναι πλούσια σε αντιο-
να συνοδέψει το φρούτο μας είναι σε μεγάλο ξειδωτικά, βιταμίνες και φλαβονοειδή
βαθμό θέμα προσω- πικής επιλογής. Η παραδο- είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργα-
σιακή φέτα ωστόσο ταιριάζει περισσότερο με νισμό μας. Aν τα φρούτα κάνουν πιο
τα φρούτα, γιατί περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό ελκυστική την κατανάλωση της σαλά-
υγρασίας και είναι πιο «δροσερή». Aν βέβαια τας, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τα
θέλουμε να μειώσουμε τις θερμίδες του γεύμα- προσθέσουμε.
τος, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φέτα με Tα κατά: Mε αυτόν το συνδυασμό
ένα λευκό τυρί με μειωμένα λιπαρά, όπως το χάνουμε ένα μεγάλο ποσοστό των βι-
ανθότυρο και η μυζήθρα. ταμινών που περιέχουν τα φρούτα,
Tα υπέρ: Tα λιπαρά που περιέχονται στο τυρί κυρίως λόγω των φυτικών ινών και 87
διευκολύνουν την απορρόφηση των λιποδια- των τανινών που υπάρχουν στις σαλά-
λυτών βιταμινών και των καροτινοειδών που τες, οι οποίες μειώνουν τη δυνατότητα
υπάρχουν στα φρούτα. Eπίσης, ο συνδυασμός απορρόφησης των βιταμινών από τον
αυτός μάς δίνει ένα ελαφρύ γεύμα υψηλής θρε- οργανισμό μας.
πτικής αξίας, καθώς συνυπάρχουν το ασβέστιο, O καλύτερος συνδυασμός:
οι πρωτεΐνες του τυριού και οι βιταμίνες του Για να νοστιμίσουμε τη σαλάτα μας, θα
συμπλέγματος B των γαλακτοκομικών με τους προτιμήσουμε φρούτα όχι πολύ ζουμε-
υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες ρά, όπως σταφύλι, ανανάς και σύκα.
των φρούτων. Ένας πολύ ωφέλιμος συνδυα-
σμός είναι τυρί με πεπόνι, αφού η βιταμίνη C
που υπάρχει στο πεπόνι συμβάλλει στην εναπό-
θεση αλάτων ασβεστίου στα οστά και στα δό-
ντια. Έτσι, μαζί με γιαούρτι ή τυρί έχει συνδυ-
ασμένη δράση όσον αφορά την ενίσχυση των
οστών. Eξαίρετος συνδυασμός είναι επίσης το
καρπούζι με το τυρί, αφού το τυρί αυξάνει την
απορρόφηση και την πρόσληψη του λυκοπενί-
ου, ενός σημαντικού καροτινοειδούς που υπάρ-
χει στο καρπούζι.
Tα κατά: O συνδυασμός αυτός είναι τόσο
υγιεινός και θρεπτικός, που δεν έχει αρνητικά
στοιχεία. O καλύτερος συνδυασμός: Aπό τους
πιο δημοφιλείς και θρεπτικούς συνδυασμούς
φρούτων με τυρί είναι το πεπόνι, το καρπούζι
και τα λευκά σταφύλια.