Page 96 - mag 122
P. 96

ΔΙΑΤΡΟΦΉ & ΥΓΕΙΑ                                          της Mιμίκας Μαντά

               Σταφίδες








               •  Οι σταφίδες είναι συμπυκνωμένες πηγές ορισμένων μετάλλων, όπως το

                   ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το  μαγνήσιο, ο χαλκός, το φθόριο, και ο
                   ψευδάργυρος. Ο χαλκός και το  μαγγάνιο είναι ουσιαστικοί συν-παράγοντες
                   του αντιοξειδωτικού ενζύμου, δισμουτάση του υπεροξειδίου.

               Οι  σταφίδες  περιέχουν βόριο  (2,2 mg/100  g),ένα  στοιχείο σημαντικό για την

               ανάπτυξη και που μπορεί επίσης να παίζει προληπτικό ρόλο για οστεοπόρωση
               και αρθρίτιδα. Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως για πα-
               ράδειγμα θειαμίνη, πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό και παντοθενικό οξύ. Οι

               σταφίδες δεν περιέχουν αρκετή βιταμίνη C, αλλά αυτό είναι κάτι που ισχύει για

               όλα σχεδόν τα αποξηραμένα φρούτα
               Επιλογή και συντήρηση: Επιλέγετε σταφίδες υψηλής ποιότητας και αποφύγετε
               ρώγες σταφίδας με λεπτή σάρκα, και φτωχές σε γεύση και άρωμα. Επιλέξετε

               τις σταφίδες που έχουν γεμάτη σάρκα, και είναι παχουλές στην εμφάνιση. Η πα-

               ρουσία λεπτών ρυτίδων είναι φυσιολογική.
               Οι σταφίδες διατηρούνται καλά όταν αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία και το-
               ποθετούνται σε χώρους χωρίς  υγρασία, με κανονική θερμοκρασία  και οι οποίοι

               προστατεύονται από το φως του ήλιου. Μπορούν επίσης να αποθηκευτούν στο

               ψυγείο, αν είναι καλά κλεισμένες σε αεροστεγή δοχεία στο χώρο συντήρησης,
               χαμηλά. Η παρατεταμένη ψυχρή αποθήκευση όμως, δεν είναι η ιδανική.
               Προτάσεις κατανάλωσης

               •  Απολαύσετε τις σταφίδες σκέτες .Μπορείτε να τις προσθέσετε σε διάφορες
                   σαλάτες με φρούτα, αλλά και σε σαλάτες λαχανικών. Όλοι γνωρίζουμε το

                   σταφιδόψωμο, αλλά μπορούμε να παρασκευάσουμε και κέικ, μπισκότα,
                   muffins, σοκολάτες και άλλα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα με σταφίδες

                   και σε διάφορα δημητριακά πρωινού.
               •  Στην Ινδία, στο Πακιστάν και σε διάφορες άλλες χώρες της Νότιας Ασίας οι

                   σταφίδες kismish (σουλτανίνες) είναι πολύ δημοφιλείς και χρησιμοποιού-
                   νται σε πολλά γλυκίσματα.

               •  Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σαν «γλυκαντικά». Στην χώρα μας
                   παραδοσιακά η σταφίδα και ο μούστος, το πετιμέζι αποτελούν, μαζί με το

                   μέλι, σημαντικές γλυκαντικές ύλες.



               Ορισμένες ποικιλίες σταφίδας και ειδικά οι ξανθές , επεξεργάζονται με διοξείδιο του θείου. Αυτό μπορεί να
               δημιουργήσει προβλήματα σε άτομα με άσθμα ή σε άτομα, που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία σε προϊόντα
               με θειικά. Διαβάζετε καλά τις ετικέτες όταν αγοράζετε τυποποιημένες σταφίδες. Ωστόσο πρέπει να σημειω-
               θεί ότι οι σταφίδες που έχουν παραχθεί με φυσικό τρόπο είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό προϊόν.
   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101