Page 101 - mag 122
P. 101
Μμμμμ...
(μυρίστε και απολαύστε το γιουβτσάκι
αλλά θυμηθείτε τον Οκτώ(μ)βριο, χωρίς μ!)
Γιουβέτσι
Φθινοπωρινή Μαγεία
υλικά • 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
ποντίκι, κομμένο σε μπουκιές • 2 ξερά
κρεμμύδια, ψιλοκομμένα • 2 μεγάλα
καρότα, ψιλοκομμένα • 2 σκελίδες
σκόρδο, ψιλοκομμένες • 1 κουτ. σ.
πελτέ ντομάτας • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
• 1 ξυλάκι κανέλα • 2 φύλλα δάφνης •
150 ml κόκκινο ξηρό κρασί • 6 μεγάλες
και ώριμες ντομάτες, τριμμένες • 1
κουτ. γλ.ζάχαρη • 120 ml ελαιόλαδο
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
οδηγίες: Θωρακίζουμε καλά το
κρέας στο καυτό λάδι. Προσθέτουμε
το κρεμμύδι και τα σκορδάκια τα
φέρνουμε μια βόλτα μαζί με το κρέας
μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον 101
πελτέ, τα καρότα, το μπαχάρι και την
κανέλα ανακατεύοντας. Σβήνουμε με
το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και
250ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και
ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει
βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά και
σιγομαγειρεύουμε μέχρι το κρέας να
μαλακώσει καλά και να μείνει αρκετά
δεμένη η σάλτσα. Αποσύρουμε
από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε τον
φούρνο στους 190°C. Αδειάζουμε
το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε
ταψί και σκορπίζουμε το κριθαράκι
ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος.
Περιχύνουμε με 600 ml ζεστό νερό,
αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε
προσεκτικά. Ψήνουμε για περίπου 40
λεπτά μέχρι το κριθαράκι να μελώσει
αλλά και να μείνει και λίγο ζουμί στο
ταψί, γιατί το κριθαράκι θα συνεχίζει
να ψήνεται και να απορροφά υγρά
ακόμα και αφού το ξεφουρνίσουμε.