Page 94 - mag 122
P. 94

ΔΙΑΤΡΟΦΉ & ΥΓΕΙΑ


               Σταφίδες















               Ή σταφίδα είναι το αποξηραμένο σταφύλι. Μπορούμε να την κατατάξουμε στα
               τρόφιμα με «συμπυκνωμένη περιεκτικότητα» ενέργειας, αντιοξειδωτικών, βιτα-

               μινών, μετάλλων, διαιτητικών ινών και ορισμένων φυτοχημικών συστατικών.
               Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες  σταφίδας: η κορινθιακή, της Σμύρνης, η σταφίδα

               της Μάλαγα (που λαμβάνεται από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας), και η
               ξανθιά σταφίδα. Οι δυο τελευταίες ποικιλίες δεν έχουν κουκούτσι και παράγο-

               νται από την ποικιλία του σταφυλιού που είναι γνωστή σαν Thomson
               Η σταφίδα συχνά διαχωρίζεται ανάλογα με το χρώμα της στην μαύρη και στην

               άσπρη. Η άσπρη λέγεται και σουλτανίνα.
               Λίγη Ιστορία: Το αμπέλι είναι από τα πιο αρχαία φυτά τα οποία καλλιεργεί ο

               άνθρωπος. Έχουν γραφεί και λεχθεί πάρα πολλά για τις ευεργετικές ιδιότητες
               και την αξία που έχουν για τον άνθρωπο το σταφύλι, το κρασί και η σταφίδα ως
   94          τροφή, ως μέσο θεραπείας, ως δυναμωτικό του οργανισμού.

               Ολόκληρη η ιστορία της Κρήτης, της Πελοποννήσου και ευρύτερα του μεσο-

               γειακού χώρου είναι  επηρεασμένη από την καλλιέργεια του αμπελιού. Είναι
               καταγεγραμμένο ότι ανάμεσα σ’ όλους τους λαούς του κόσμου πρώτα οι Έλλη-

               νες και ύστερα οι Ρωμαίοι θεωρούνται οι πιο ειδικευμένοι αμπελοκαλλιεργητές
               και οινοπαραγωγοί. Μυθολογία, ζωγραφική, γλυπτική, ποίηση, ήθη και έθιμα,

               συνήθειες διατροφής, εμπόριο, ιατρική ακόμη και η θρησκεία μας, φέρουν την
               σφραγίδα του αμπελιού. Αρχαίοι έλληνες συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, Πλά-

               των, Αριστοτέλης αναφέρονται συχνά στις σταφίδες, που παράγονταν από την
               αρχαιότητα και ήταν γνωστές ως “ασταφίδες” ή “σταφυλίδες” ή “σταφίδες”.

               Η ποικιλία σουλτανίνα είναι ασιατικής προέλευσης και προέρχεται από την πε-
               ριοχή “Σουλτανιέ” του βορείου Ιράν απ’ όπου εισήχθη και καλλιεργήθηκε τον

               12ο αιώνα στην κοιλάδα του Ερμού ποταμού (Μαγνησία της Μικράς Ασίας).
               Από ‘κει διαδόθηκε στην περιοχή της Σμύρνης και στη λοιπή ακτή της Ιωνίας. Η

               σουλτανίνα εισήχθη από τη Σμύρνη στην περιοχή Ναυπλίου το 1838 και από ‘κει
               η καλλιέργεια της διαδόθηκε στην περιφέρεια Αργολίδας και το 1901 άρχισε να

               καλλιεργείται και στην Κρήτη.
               Στο παρελθόν οι σταφίδες αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των

               προγόνων μας, οι οποίοι πίστευαν ότι περιείχε μαγικές και ιδιαίτερα ευεργετικές
               ιδιότητες. Άρχισε να έχει οικονομικό ενδιαφέρον στην Κρήτη μετά το 1922 που
   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99