Page 95 - mag 122
P. 95
της Mιμίκας Μαντά
ήλθαν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Οι πρόσφυγες είχαν μεγάλη εμπει-
ρία στην καλλιέργεια σουλτανίνας και είχαν και μεγάλους εξαγωγικούς οίκους.
Η καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης το 1915 ήταν περίπου
1.000.000 στρέμματα σουλτανίνας εμβολιασμένα σε αμερικάνικο υποκείμενο
τα περισσότερα.
Συστατικά & υγεία: Οι σταφίδες, είναι συμπυκνωμένες πηγές ενέργειας, βιτα-
μινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. 100gr σταφίδας παρέχουν 249 θερμί-
δες, περισσότερες φυτικές ίνες από τα φρέσκα σταφύλια, βιταμίνες, μέταλλα και
αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Άλλα συστατικά περιέχονται σε
χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τα νωπά σταφύλια (π.χ. βιταμίνη C, φυλλικό
οξύ, καροτένια, λουτεΐνη και ξανθίνες.
• Όπως και τα σταφύλια, οι σταφίδες περιέχουν ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερα-
τρόλη, είναι μια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη, που έχει αντι-φλεγμονώδη,
και αντικαρκινική δράση ,και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης του
αίματος. H ρεσβερατρόλη πιθανόν να είναι προστατευτική έναντι ορισμένων
μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του προστάτη. 95
Εξετάζεται επίσης ο πιθανός θετικός της ρόλος σε καρδιαγγειακά νοσήμα-
τα, σε εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος και σε ιογενείς /
μυκητιακές μολύνσεις. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις, ότι η ρεσβερατρόλη
μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
• Περιέχουν ανθοκυανίνες, μια άλλη κατηγορία πολυφαινολικών αντι-οξει-
δωτικών. 100g σταφίδας παρέχουν 3,7 g ή 10% των ημερήσιων-απαιτούμε-
νων επίπεδων διαιτητικών ινών. Μελέτες δείχνουν ότι η ένταξη τροφίμων
με φυτικές ίνες στη διατροφή, συμβάλλει στην διατήρηση υγιούς σωματι-
κού βάρους, βοηθάει στη μείωση των επίπεδων χοληστερόλης στο αίμα,
και ακόμα ότι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου και στην
μείωση των επεισοδίων δυσκοιλιότητας (μειώνοντας τον χρόνο διέλευσης
της τροφής). Έχουν γίνει και αναφορές για θετική δράση στην πρόληψη ορι-
σμένων μορφών καρκίνου και ειδικότερα του εντέρου και του μαστού. Επι-
πλέον, περιέχουν φλαβονοειδείς ενώσεις όπως τρυγικό οξύ, τανίνες, κατε-
χίνες κλπ.
• Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι σταφίδες θεωρούνται χρήσιμες για την οδοντική
υγεία. Παρά το γεγονός ότι η υφή τους είναι «κολλώδης», περιέχουν μικρο-
οργανισμούς, που αντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση βακτηριδίων που
προκαλούν φθορές στην οδοντική πλάκα.