Page 79 - mag_013
P. 79

TAΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

      • Υλικά (Για 1½ φλιτζάνι)                                                                 ΔΊΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΊΑ
       • 100 γρ. ταραμά • 250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
       • 1 φλιτζάνι λάδι • Χυμό από 1-2 λεμόνια
       ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και
        το βάζετε σε νερό για να μουσκέψει. Το στραγγίζε-
        τε καλά. Βάζετε στο μπλέντερ το στυμμένο ψωμί
        με  τον  ταραμά  και  προσθέτετε  σιγά-σιγά  το  λάδι
                                                                            Διαιτολόγιο
         και το λεμόνι. Χτυπάτε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα


         ομοιογενές μείγμα.                                               για όσους θέλετε και να νηστέψετε
          Θερμιδική αξία: 2.150 kcal συνολικά.
                                                                                  και να μην πάρετε κιλά!




                  3      ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!                             Επιλογές για πρωινό


                                                                          1: Δημητριακά με γάλα σόγιας ή χυμό πορτοκαλιού
                                                                          2: Κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί νηστίσιμο
                                                                          3: Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, μαύρο ψωμί, ταχίνι
                                                                          και μέλι
                   ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΠΙΛΑΦΙ

                        • Υλικά (Για 6 άτομα)
                                                                          Επιλογές για μεσημεριανό:
       • 1½ κιλό καλαμαράκια • 1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλο-
                                                                          1: όσπρια, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, ελιές,
       κομμένο) • 1½ φλιτζάνι αποφλοιωμένα ντοματάκια
                                                                              ένα μπολ λαχανικά, και μαύρο ψωμί
      • 1 φλιτζάνι ρύζι • 1/2 φλιτζάνι λάδι • Αλάτι, πιπέρι
                                                                          2: χταποδάκι βραστό με κοφτό μακαρονάκι,
                                                                              σάλτσα ντομάτας και 1 μπολ λαχανικά
      ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζετε και πλένετε τα καλαμαρά-
                                                                          3: σπανακόρυζο ή λαχανόρυζο, σπανάκι ή λάχανο,
      κια. Αν είναι μεγάλα, τα κόβετε σε ροδέλες. Βάζετε
                                                                              σάλτσα ντομάτας, ελιές, μαύρο ψωμί»
     το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνετε το
                                                                          4: μακαρόνια ολικής άλεσης ή λευκά με σάλτσα
     κρεμμύδι.  Προσθέτετε  τα  καλαμαράκια  και  ανα-
                                                                              ντομάτας, τυρί τριμμένο νηστίσιμο και σαλάτα
     κατεύετε καλά. Ρίχνετε τα ντοματάκια λιωμένα, το
                                                                          5: γαρίδες βραστές, μακαρόνια ολικής άλεσης           79
    αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνετε σκεπασμένα σε
                                                                              ή λευκά, σάλτσα ντομάτας, μπαχαρικά
    σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθούν. Όταν είναι σχεδόν
                                                                              και 1 μπολ λαχανικά
    έτοιμα, προσθέτετε αρκετό νερό (χρειάζονται 3 φλι-
                                                                          6: καλαμάρι ψητό γεμιστό με κίτρινο τυρί νηστίσιμο,
   τζάνια νερό για κάθε φλιτζάνι ρύζι) και, όταν το νερό
                                                                              ένα μπολ λαχανικά και μαύρο ψωμί
   βράσει, ρίχνετε το ρύζι, το ανακατεύετε καλά και το
   αφήνετε να ψηθεί σε σιγανή φωτιά.
                                                                          Επιλογές για βραδινό:
  Θερμιδική αξία: 470 kcal η μερίδα.
                                                                          1: ένα μεγάλο μπολ λαχανικά, αμύγδαλα
                       ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ                                            ξεφλουδισμένα και μαύρο ψωμί
                                                                          2: μεσαία μπαγκέτα από μαύρο ψωμί,
                 • Υλικά (Για 20-30 κομμάτια)
    Για το φύλλο: • 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκα-                          νηστίσιμο τυρί, ντομάτα και ελιές
     λιού • 1 ποτήρι του νερού λάδι • 4 φλιτζάνια αλεύρι
                                                                          3: σούπα με βραστά λαχανικά, πατάτες, σέλινο
     για όλες τις χρήσεις • 2½ κουταλάκια μπέικιν πάου-
                                                                              και μαύρο ψωμί
                                                                          4: δημητριακά με γάλα σόγιας ή χυμό πορτοκαλιού
      Για τη γέμιση:• 2-3 ποτήρια του νερού μαύρες ελιές,
      χωρίς κουκούτσια (όχι ξιδάτες) • 3-4 μεγάλα κρεμμύ-
                                                                              μειωμένο κατά 50%
     ντερ λο, το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι               5: οποιαδήποτε επιλογή από το μεσημεριανό,
       δια • Λίγο δυόσμο • 3-4 κουταλιές λάδι
       ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζυμώνετε το αλεύρι με το λάδι, το χυμό
                                                                          Σνακ ανάμεσα στα γεύματα: φρούτα
       πορτοκαλιού  και  το  μπέικιν  πάουντερ  και  αφήνετε
                                                                          ή μπάρα δημητριακών, ή ξηροί καρποί
        τη ζύμη να φουσκώσει. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τη
                                                                          ή κριτσίνα οκτάσπορα, ή παστέλι, ή λίγο χαλβά
                                                                            Καλή επιτυχία!
        γέμιση: Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε
                                                                          (30-40 γραμμάρια), ή λίγη μαύρη σοκολάτα.
         ελαφρά  στο  λάδι,  προσθέτετε  τις  ελιές  μαζί  με  τον
         ψιλοκομμένο δυόσμο. Στη συνέχεια, ανοίγετε το φύλ-
                                                                                        Πένυ Δαμτζή
          και βάζετε πάνω μία κουταλιά της σούπας γέμιση και
                                                                                Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
          κλείνετε τα πιτάκια, πιέζοντάς τα στις άκρες. Τα ψή-
                                                                                      Τηλ.: 6989912041
          νετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
           Θερμιδική αξία:160 kcal το κομμάτι.
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84