Page 78 - mag_013
P. 78

άφθονα  ω-3  λιπαρά  οξέα,  που  βοηθούν              για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού,
               στην υγεία του εγκεφάλου, των ματιών και              του  νευρικού  συστήματος  και  την  υγεία
               του δέρματός μας. Oι σουπιές είναι επίσης             του  δέρματος  και  των  ματιών.  Μας  προ-
               πλούσιες σε νάτριο, γι’ αυτό όταν τις μα-             σφέρουν,  επίσης,  σημαντικές  ποσότητες
               γειρεύουμε, καλό είναι να χρησιμοποιούμε              ιωδίου  και  σιδήρου. Αξιόλογη  είναι  και  η
               όσο λιγότερο αλάτι γίνεται. Oι σουπιές εί-            περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, βιταμίνη
               ναι  πλούσιες  σε  αμινοξέα  και  ψευδάργυ-           D και ψευδάργυρο, που μεταξύ άλλων ενι-
               ρο,  θρεπτικά  συστατικά  απαραίτητα  για             σχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
               την παραγωγή ορμονών, που σχετίζονται                 Θερμιδική αξία: 100 γρ. βρασμένες γαρί-
               με το αναπαραγωγικό σύστημα! Είναι εξαι-              δες μάς παρέχουν 148 θερμίδες.
               ρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος                ΧΤΑΠΟΔΙ
               Β, με ευεργετικές δράσεις στο νευρικό και             Είναι  το θαλασσινό  με τη λιγότερη  χολη-
               το αγγειακό σύστημα και στο μεταβολισμό               στερίνη. Είναι πλούσια πηγή ζωικής πρω-
               των λιπών και των σακχάρων. Μας δίνουν                τεΐνης, ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών του
               βιταμίνες Α, C και φυλλικό οξύ. Μας προ-              συμπλέγματος Β, αλλά και πολλών μετάλ-
               σφέρουν,  επίσης,  σημαντικές  ποσότητες              λων  και  ιχνοστοιχείων,  με  κυριότερα  το
               ασβεστίου και φωσφόρου. Μία μικρή μερί-               χαλκό, τον ψευδάργυρο και το σίδηρο.
   78          δα σουπιάς καλύπτει το 50% των αναγκών                Θερμιδική  αξία:  100  γρ.  βρασμένο  χτα-
               μας σε σίδηρο, απαραίτητο στοιχείο ιδίως              πόδι μάς παρέχουν 208 θερμίδες.
               όταν δεν καταναλώνουμε κρέας, όπως στη
               νηστεία.                                              ΤΟΥΡΣΙ
               Θερμιδική αξία: 100 γρ. βρασμένες σου-                Μας δίνει σίδηρο και κάλιο.
               πιές μάς παρέχουν 144 θερμίδες.                       Θερμιδική  αξία:  Τα  100  γρ.  τουρσί  μάς
                                                                     παρέχουν 120 θερμίδες.
               ΓΑΡΙΔΕΣ
               Oι γαρίδες αποτελούν μια θαυμάσια εναλ-
               λακτική πρόταση αντί για κρέας. Μία μέ-
               τρια ποσότητα 100 γρ. μπορεί να καλύψει
               το  47%  των  καθημερινών  μας  αναγκών
               σε πρωτεΐνες και να μας δώσει ένα μόνο
               γραμμάριο  λίπους  και  μάλιστα  πολυακό-
               ρεστου, δηλαδή τα πολύτιμα ω-3 και ω-6
               λιπαρά  για  τον  οργανισμό.  Είναι  πολύ
               καλή πηγή σεληνίου, ενός πολύ ισχυρού
               αντιοξειδωτικού.  Είναι  πλούσιες  σε  βιτα-
               μίνες  του  συμπλέγματος  Β,  απαραίτητες



               Τι να προσέξουμε στα θαλασσινά: Τα θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια,
               σουπιές, χταπόδι) είναι γενικά αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη, γι’ αυτό καλό είναι
               να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμε-
               τωπίζουν προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους. Καλαμάρια: 100 γρ. δίνουν 237 mg
               χοληστερίνης. Σουπιές: 100 γρ. βρασμένες σουπιές δίνουν 350 mg χοληστερίνης (όσο,
               δηλαδή, περίπου 2 αυγά). Γαρίδες: 100 γρ. βρασμένες γαρίδες δίνουν 130 mg χοληστε-
               ρίνης. Χταπόδι: 100 γρ. βρασμένο χταπόδι δίνουν 100 mg χοληστερίνης.
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83