Page 76 - mag_013
P. 76

Να  τονίσουμε  πως  αν  γίνεται  σωστά  και           μη ξερά φρούτα (ιδίως σταφίδες και βερί-
               συνετά  η  νηστεία  κάνει  καλό  στον  οργα-          κοκα)  κουκουνάρι,  σουσάμι,  φουντούκια
               νισμό και δεν ενέχει κινδύνους για τα υγιή            αμύγδαλα.
               άτομα. Αντίθετα η λανθασμένη εφαρμο-                  Λίπος:  Ελαιόλαδο,  ελιές,  ταχίνι,  σπόροι,
               γή της π.χ με υπερκατανάλωση σαρα-                    ξηροί  καρποί  και  τα  παράγωγά  τους  ναι
               κοστιανών  εδεσμάτων  μπορεί  να  επι-                μεν είναι γενικώς ωφέλιμα, αλλά η υπερ-
               φέρει  αρνητικά  αποτελέσματα,  όπως                  βολική τους κατανάλωση επιβαρύνει θερ-
               αύξηση βάρους, σακχάρου, τριγλυκερι-                  μιδικά  και  προσθέτει  ανεπιθύμητα  κιλά.
               δίων, χοληστερίνης και ουρικού οξέος.                 Για  παράδειγμα,  μια  κουταλιά  ελαιόλαδο
               Το  μεγάλο  διατροφικό  πλεονέκτημα  της              αποδίδει περίπου 120 θερμίδες, μια κου-
               νηστείας  είναι  η  αυξημένη  κατανάλωση              ταλιά ταχίνι γύρω στις 100, ενώ μια χού-
               φυτικών  ινών  η  οποία  φτάνει  τα  30-42            φτα ξηροί καρποί πάνω από 150 θερμίδες.
               γραμ. τη μέρα. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα            Ας  δούμε  πιο  αναλυτικά  κάποια  απο  τα
               επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα,               πιο γνωστά Σαρακοστιανά......
               συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυ-                  ΧΑΛΒΑΣ
               σκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορι-                Παρασκευάζεται από το ταχίνι, που με τη
   76          σμένες μορφές καρκίνου. Επίσης, με την                σειρά  του  φτιάχνεται  από  πολτοποιημέ-

               αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρού-                  νο σουσάμι. Το ίδιο το ταχίνι (έχει πολλές
               των,  ακατέργαστων  δημητριακών  και  λα-             θρεπτικές  ιδιότητες,  πρωτεΐνες  υψηλής
               διού  (κυρίως  ελαιολάδου)  θωρακίζουμε               βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες Β1,
               τον οργανισμό μας με καροτίνες, βιοφλα-               Β2, Ε, νιασίνη) καταναλώνεται αρκετά στη
               βονοειδή  και  βιταμίνες  που  είναι  γνωστά          διάρκεια  της  νηστείας,  συχνά  σε  μορφή
               πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση               σούπας.  Είναι  μια  υψηλής  διατροφικής
               και  την  τόνωση  του  ανοσοποιητικού  μας            αξίας τροφή, που δίνει όμως αρκετές θερ-
               συστήματος.                                           μίδες 607 θερμίδες / 100γρ. Σκόπιμο είναι

               ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ                                    να αποφύγουμε το χαλβά με προσμείξεις
               Πρωτεΐνης:Δοκιμάστε  συνδυασμούς  φυ-                 άλλων συστατικών, όπως η σοκολάτα ή οι
               τικών  τροφίμων,  που  χαρίζουν  πρωτεΐνη             ξηροί καρποί, διότι, αν και συνεχίζει να έχει
               φυτικής  προέλευσης,  αλλά  υψηλής  βιο-              υψηλή διατροφική αξία, αυξάνονται ακόμα
               λογικής  αξίας  όπως  φακόρυζο,  σπανα-               περισσότερο οι θερμίδες!
               κόρυζο,  ρεβιθόρυζο,  φασόλια  γίγαντες  ή            Αποτελεί  πηγή  «καλών»  μονοακόρε-
               πλιγούρι  συνδυασμένο  με  ψωμί  ολικής               στων  και  πολυακόρεστων  λιπαρών
               άλεσης,  φιστίκια  και  ηλιόσποροι,  ψωμί             οξέων, χωρίς καθόλου χοληστερίνη. Εί-
               με  φυστικοβούτυρο.  Ακόμη  η  πρωτεΐνη               ναι πλούσιος σε φυτικές πρωτεΐνες και βι-
               του ταχινιού είναι πλούσια σε αμινοξέα σε             ταμίνες (Β και Ε) που βελτιώνουν την καρ-
               αντίθεση με τις πρωτεΐνες άλλων τροφών.               διαγγειακή και την εγκεφαλική λειτουργία.
               Ασβεστίου:  Καλή  επιλογή  είναι  τα  αμύ-            Θερμιδική  αξία:  Μία  λεπτή  φέτα  χαλβά
               γδαλα, τα καρύδια, το μπρόκολο, το λάχα-              (60 γρ.) έχει περίπου 300 θερμίδες.
               νο, το σουσάμι, ο χαλβάς και το σπανάκι.              ΤΑΡΑΜΑΣ
               Σιδήρου: Εντάξτε στη διατροφή σας σαλι-               O ταραμάς (δηλαδή τα αυγά ψαριού) τρώ-
               γκάρια, θαλασσινά, φακή, σπανάκι, βρώ-                γεται  κατά  κανόνα  στην  ταραμοσαλάτα,
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81