Page 77 - mag_013
P. 77
ΔΊΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΊΑ
της Διαιτολόγου - Διατροφολόγου
Πένυς Δαμτζή
ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα, κυ- ωση της κακής χοληστερίνης, στη ρύθμι-
ρίως την Καθαρή Δευτέρα. Είναι πλούσιος ση του σακχάρου, μειώνουν τον κίνδυνο
σε νάτριο, αλάτι δηλαδή, γι’ αυτό καλό είναι εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου,
να αποφεύγεται η μεγάλη του κατανάλωση ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και,
από όσους έχουν πρόβλημα υπέρτασης. επιπλέον, ανακουφίζουν τις γυναίκες από
O άσπρος ταραμάς είναι ανώτερης ποι- τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
ότητας, επειδή το ροζ χρώμα είναι προϊόν Θερμιδική αξία: Μία κούπα βρασμένα
πρόσθετων τεχνητών χρωστικών ουσιών. μαυρομάτικα φασόλια (170 γρ.) μάς παρέ-
Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτε- χει 227 θερμίδες.
ρα εύγευστη, αλλά και τροφή εξαιρετικά ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
πλούσια σε φώσφορο και κάλιο. Το καλαμάρια ανήκουν στα θαλασσινά,
Θερμιδική αξία: 100 γρ. ταραμά μάς πα- τα οποία είναι γενικά πλούσια σε φώσφο-
ρέχουν 407 θερμίδες. ρο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Η
ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και ψα-
Τα μαυρομάτικα φασόλια ανήκουν στην ριού έχει συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο
ομάδα των οσπρίων, από τις πιο ξεχασμέ- εμφάνισης Alzheimer, καθώς και διάφο- 77
νες και ταυτόχρονα όμως από τις πιο θρε- ρων μορφών καρκίνου (π.χ. του μαστού
πτικές διατροφικές ομάδες. Εντυπωσιακό και του προστάτη). Ιδιαίτερα τα ψητά ή τα
είναι και μόνο το γεγονός ότι 1 μερίδα μαγειρευτά καλαμάρια αποτελούν ιδανική
μαυρομάτικων φασολιών μάς δίνει όση επιλογή για τις ημέρες της νηστείας, αφού
ποσότητα πρωτεΐνης θα παίρναμε από μας παρέχουν πρωτεΐνες και ελάχιστα λι-
μισή μπριζόλα. Συνδυάζουν δύο πολύ παρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι
σημαντικές ιδιότητες: Από τη μία πλευρά τα πολύ χρήσιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Τα κα-
δεν μας φορτώνουν με θερμίδες και από λαμάρια αποτελούν, επίσης, πολύ καλή
την άλλη είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12, που είναι
συστατικά. Μία κούπα μαυρομάτικα φα- υπεύθυνες για τον καλό μεταβολισμό των
σόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των
μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε λιπών, για το σχηματισμό των ερυθρο-
φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Αν, κυττάρων και κατ’ επέκταση την αποφυγή
μάλιστα, τα φασόλια συνδυαστούν με κά- αναιμιών. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή
ποιο δημητριακό, όπως ψωμί ή ρύζι, τότε σεληνίου (100 γρ. καλαμαριού καλύπτουν
η ποιότητα των πρωτεϊνών που προκύπτει το 64% των καθημερινών μας αναγκών σε
είναι ισάξια του κρέατος και του ψαριού. σελήνιο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για
Επιπλέον, η θειαμίνη, δηλαδή η βιταμίνη την ενίσχυση της ανοσοποιητικής και αντι-
Β1, που μας παρέχουν άφθονη, συμμε- οξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μας).
τέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβο- Θερμιδική αξία: 100 γρ. ψητού καλαμα-
λισμού για την παραγωγή ενέργειας και ριού μάς παρέχουν 90 θερμίδες.
είναι εξίσου σημαντική για τη λειτουργία ΣΟΥΠΙΕΣ
των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση Μία μικρή μερίδα βρασμένης σουπιάς (πε-
της μνήμης και των γνωστικών ικανοτή- ρίπου 80 γρ.) μπορεί να καλύψει το 55%
των. Τα όσπρια βοηθούν επίσης στη μεί- των αναγκών μας σε πρωτεΐνες και δίνει